Xyzal – lek protiv alergija

0

Xyzal je antialergijski lek, antihistaminik za sistemsku primenu. Koristi se u terapiji simptoma alergijskog rinitisa (medju kojima i perzistentni alergijski rinitis) i kod koprivnjače.

Kontraindikacije

Sirup ili tablete Xyzala se ne koriste ako ste alergični na levocetirizin-dihidrohlorid ili na neki drugi antihistaminik i u slučaju da patite od teškog oštećenja bubrežne funkcije.

Primena Xyzal film tableta za alergiju nije preporučljiva za decu koja su mlađa od 6 godina, jer nije moguće prilagoditi dozu.

Ako patite od problema sa pražnjenjem mokraćne bešike, posavetujte se sa lekarom oko uzimanja Xyzala.

Xyzal, hrana i pića

Oprez kod pacijenta je neophodan ako se Xyzal uzima paralelno kad i alkohol. Ova praksa može da uzrokuje određene efekate na centralnom nervnom sistemu.

Xyzal lek

Xyzal – u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete da primenjujete bilo koji lek, pa tako i Yxzal, posavetujte se sa lekarom.

Napomena: Kod nekih pacijenata, Xyzal može izazvati pospanost, umor i slabost. Ako lek tako deluje na Vas, nemojte upravljati mašinama ili vozilima.

Doziranje

Uvek uzimajte lek Xyzal tačno onako kako Vam je propisao Vaš lekar. Uobičajena doza za odrasle i decu koja imaju 6 i više godina je jedna tableta dnevno.

Osobama sa oštećenom funkcijom bubrega ili jetre mogu biti odredjene manje doze, dok pacijenti sa teškim oštećenjem bubrega ne smeju koristiti lek. Kod starijih pacijenata – nije potrebno posebno prilagodjavanje doze.

Dozu će odrediti Vaš lekar i ne odstupajte od nje. Tableta se guta celu sa vodom, sa ili bez hrane.

-Predoziranje: Ukoliko ste popili više leka od doze koja Vam je propisana, možete osetiti jaku pospanost. Ako je dete uzelo veću dozu, javljaju se najpre agitacija i nemir, a zatim – pospanost. U slučaju predoziranja, odmah se javite lekaru koji će odlučiti o potrebnim merama.

U slučaju da ste pak zaboravili da uzmete Xyzal nikako ne uzimajte dvostruku dozu da bi ste to nadoknadili već pričekajte vreme predviđeno za uzimanje naredne doze i tada uzmite uobičajenu dozu koja Vam je propisana.

Prekid terapije ovim lekom ne bi trebalo da ima štetne efekte, iako se simptomi alergije mogu opet javiti ali se ne očekuje da budu teži nego što su ranije bili.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Kao i svi lekovi, tako i Xyzal može imati neželjena dejstva, ali se ona neće javiti kod svih pacijenata koji lek koriste. Česta neželjena dejstva (maksimum kod jednog od 10 pacijenata) su suva usta, glavobolja, umor i pospanost. Povremena neželjena dejstva ( javljaju se najviše kod jednog u 100 pacijenata)su iscrpljenost i bolovi u stomaku.

Medju ostalim neželjenim dejstvima su grčevi, vrtoglavica, palpitacije, ubrzan rad srca, osećaj bockanja i trnjenja, problem sa vidom, gubitak svesti, bolno i teško mokrenje, depresija, tremor, poremećaj čula ukusa, nesanica, osećaj okretanja ili pomicanja, kratak dah, nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćne bešike, otoci, svrabež, hepatitis, osip, koprivnjača, (oticanje, crvenilo i svrab kože), erupcije na koži, povećanje telesne težine, bolovi u mišićima, agresivno ponašanje i uznemirenost, halucinacije, misli o samoubistvu, poremećaj funkcije jetre, povraćanje, povećan apetit i mučnina.

Od simptoma preosetljivosti mogu se javiti: oticanje usana, jezika, lica i/ili grla, teškoće sa disanjem i gutanjem, koprivnjača, nagli pad krvnog pritiska koji vodi u kolaps ili šok i koji mogu imati smrtni ishod pa se u tom slučaju hitno obratite za lekarsku pomoć.

Cena leka je oko 600 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.