Xeloda – antikancerski lek

0

Lek Xeloda je citostatik koji se primenjuje u zaustavljaju rasta ćelija karcinoma. Xeloda tablete sadrže kao aktivnu supstancu kapecitabin, koji nije citostatik, ali pošto se resorbuje u organizmu, postaje antikancerski lek.

Primena

Lek Xeloda se primenjuje u lečenju karcinoma debelog creva, rektuma, želuca ili dojke. Takodje, Xeloda se koristi i da spreči karcinom debelog creva posle potpunog hirurškog uklanjanja tumora. Xeloda se može koristiti sama ili u kombinaciji sa nekim drugim lekovima.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Xeloda talete ako ste alergični na kapecitabin ili na bilo koji drugi sastojak leka.

Ovaj lek ne treba da koristite ni ako ste nekada imali ozbiljne reakcije na terapiju fluoropirimidinima, zatim ako ste trudni ili ste dojilja. Xelodu ne treba da koriste ni osobe sa ozbiljno niskim nivoom belih krvnih ćelija ili pločica u krvi, i oni koji pate od ozbiljnih problema sa jetrom ili sa bubrezima. Lek se ne koristi ni u slučaju da imate nedostatak enzima dihidropirimidin dehidrogenaza ili ako se trenutno lečite ili ako ste se u poslednjih mesec dana lečili brivudinom, sorivudinom ili sličnim lekovima. Xeloda se ne koristi kod dece i adolescenata.

Xeloda lek

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Česta neželjena dejstva su smanjenje broja belih krvnih ćelija ili crvenih krvnih ćelija, dehidracija, gubitak telesne težine , bol u gornjem stomaku, problemi sa varenjem, prekomerna pojava gasova, suva usta, kožne ospe, alopecija, crvenilo kože, suva koža, svrab, promena boje kože, gubitak kože, zapaljenje kože, nesanica, depresija, glavobolja, pospanost, vrtoglavica, neuobičajen osećaj na koži, izmenjeni ukus, iritacija očiju, pojačano suzenje, crvenilo očiju, zapaljenje vena, kratak dah, krvarenje iz nosa, kašalj, curenje iz nosa, herpes, infekcija pluća ili respiratornog sistema, krvarenje iz creva, zatvor, poremećaji sa noktima, bol u zglobovima, groznica, oticanje udova, problemi sa funkcijom jetre i povišen nivo bilirubina u krvi.

Povremena neželjena su, izmedju ostalih i infekcija krvi, infekcija urinarnog trakta, infekcija kože, infekcija u nosu i grlu, gljivična infekcija, grip, gastroenteritis, i apsces zuba.

Veoma retka neželjena dejstva su suženje ili blokada suznog kanala, oštećenje jetre, disfunkcija ili opstrukcija sekrecije žuči, određene vrste aritmija, zapaljenje oka, i ozbiljne kožne reakcije.

Mere opreza i drugi lekovi

ako uzimate: lekove protiv gihta, za razređivanje krvi, anti-virusne lekove, lekove protiv epileptičnih napada ili tremora, zatim interferon alfa ili radioterapiju i određene lekove koji se koriste za lečenje karcinoma – budite posebno oprezni i posavetujte se sa lekarom o doziranju i primeni leka.

Napomena: Lek Xeloda treba da uzimate najkasnije pola sata nakon jela. Xeloda može da izazove omaglicu, mučninu ili umor, pa zato postoji mogućnostda umanji Vaše sposobnosti da vozite automobil ili da upravljate mašinama.

Doziranje i primena leka

Tablete Xeloda se piju cele sa dovoljno vode i to u roku od 30 minuta od obroka. Lekar će propisati dozu i terapijski režim a doze se odredjuju prema površini Vašeg tela, na visine i težine pacijenta. Uobičajena doza leka za odrasle je 1250 mg po metru kvadratnom telesne površine i uzima se dva puta dnevno (ujutru i uveče).

Tablete se obično piju 14 dana, a onda sledi nedelju dana pauze. U kombinaciji sa drugim lekovima, uobičajena doza za odrasle može biti manja.

Cena leka je oko 35 000 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.