Xenical – za pacijente sa prekomernom telesnom težinom

1

Xenical je lek koji se, u kombinaciji sa blago hipokalorijskom dijetom, koristi za lečenje bolesnika kojima je indeks telesne mase: 30 kg/m² ili veći, kao i kod pacijenata koji pate od prekomerne telesne težine uz pridružene faktore rizika.

Ove tablete za mršavljenje ne treba da se uzimaju ako ni nakon 12 nedelja, bolesnik ne uspe da izgubi bar 5% telesne težine izmerene na početku terapije.

Doziranje i način primene

Kod odraslih pacijenata, preporučena doza je jedna kapsula od 120 mg uzeta sa vodom neposredno pre, za vreme ili unutar jednog sata posle svakog glavnog obroka. U slučaju da se obrok preskače ili ne sadrži masti, doza leka se izostavlja. Ne uzimajte veće doze od navedene jer neće imati dodatni učinak!

Napomena: Pacijent mora biti na uravnoteženoj, umereno hipokalorijskoj ishrani, i oko 30 posto kalorija iz hrane, treba da bude iz masti. Preporuka je ishrana bogata voćem i povrćem.

Xenical lek

Dnevni unos masti, ugljenih hidrata i proteina treba da se rasporedi u tri osnovna obroka. Učinak tableta rezultira povećanim izlučivanjem masti stolicom unutar 24 do 48 sati po uzimanju leka. Kada se terapija stopira, sadržaj masti u stolici se za 48 do 72 sata vraća na nivo od pre početka terapije.

Dejstvo ovog leka nije ispitano kod bolesnika s oštećenom jetrenom ili bubrežnom funkcijom, kod dece i starijih bolesnika.

Kontraindikacije

Xenikal ne treba da koriste osobe preosetljive na aktivnu ili bilo koju pomoćnu komponentu u tabletama, zatim osobe koje imaju hronični malapsorpcijski sindrom i kolestazu, kao i dojilje.

Mere opreza: Bolesnike koji uzimaju oralne antidijabetike i orlistat treba pažljivo pratiti. Ne preporučuje se istovremena primena ovog leka sa ciklosporinom. U slučaju da se lek uzima uz visokomasni obrok, može povećati mogućnost pojave gastrointestinalnih nuspojava kao što je rektalno krvarenje. Ovaj lek nekada može umanjiti apsorpciju lekova za lečenje infekcije HIV-om. Takodje, lečenje ovim tabletama može potencijalno smanjiti apsorpciju vitamina kao što su A, D, E i K pa se savetuje prehrana bogata voćem i povrćem.

Ako pijete multivitaminske preparate, treba ih uzimati bar dva sata posle uzimanja orlistata ili pre spavanja.

Xenikal i alkohol nisu posebn kontraindikovani.

Plodnost, trudnoća i dojenje

Nema podataka o primeni ovog leka tokom trudnoće, ali je potreban je oprez ako se propisuje trudnicama. Pošto nije poznato izlučuje li se u majčino mleko, lek je kontraindikovan tokom dojenja.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Nuspojave koje izaziva ovaj lek uglavnom su gastrointestinalnog karaktera. Pojava neželjenih efekata sve je redja što je lečenje duže.

Vrlo često se javlja glavobolja a često infekcija gornjih i donjih disajnih puteva. Takodje, često je prijavljena bol u stomaku, nelagodnost , zatim masni iscedak iz rektuma, gasovi sa isticanjem stolice, uljaste ili hitne stolice.

Često se javljaju i infekcije urinarnog trakta, neredovne menstruacije, umor i osećaj teskobe, a vrlo često hipoglikemija i influenca.

Prijavljeni su i poremećaji jetre i žuči kao i ozbiljan hepatitis i zatajenje bubrega.

Blistere sa lekovima treba čuvati na temperaturi ispod 25°C, a boce ispod 30 stepeni.

Proizvodjač leka je Roche Registration Limited, Velika Britanija

Cena leka je oko 3 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar