Xefo rapid – lek protiv bolova i upala

0

Xefo Rapid je nesteroidni antiinflamatorni i antireumatski lek sa analgetičnim osobinama. Ove tablete smanjuju osetljivost perifernih receptora za bol i tako sprečavaju zapaljenja. Namenjen je za kratkotrajnu terapiju blagog do umereno jakog akutnog bola.

Kontraindikacije

Xefo Rapid ne smete koristiti ako ste alergični na lornoksikam ili bilo koji od sastojaka leka, ako bolujete od trombocitopenije, ako ste preosetljivi na druge nesteroidne antiinflamatorne lekove, patite od teških srčanih oboljenja, ako ste imali krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, cerebrovaskularno krvarenje i druge probleme sa krvarenjem, u slučaju da imate peptični ulkus ili recidiv peptičnog ulkusa, ako Vam je teško oštećena funkcija jetre ili bubrega i ako ste u trećem trimestru trudnoće.

Xefo rapid tablete

Način primene i doziranje

Tablete treba uzimati pre jela sa dovoljno tečnosti. Ne bi trebalo kombinovati ovaj lek i alkohol.

Xefo Rapid uzimajte tačno onako kako Vam je lekar prepisao. Odrasli: uobičajena doza je 8-16 mg podeljeno u doze po 8 mg dva puta dnevno. Prvog dana terapije može da se uzme početna doza od 16 mg, a posle 12 časova sledeća doza od 8 mg. Posle prvog dana terapije maksimalna preporučena dnevna doza je 16 mg. Lek se ne preporučuje za upotrebu kod dece i adolescenata ispod 18 godina starosti.

Kod predoziranja se mogu javiti sledeći simptomi: mučnina, povraćanje, vrtoglavica, poremećaji vida. Ako ste zaboravili da uzmete lek, nikada ne uzimajte duplu dozu da to nadomestite.

Xefo Rapid u periodu trudnoće i dojenja

Xefo Rapid ne bi trebao da se koristi tokom prvih 6 meseci trudnoće i u periodu dojenja. U poslednja 3 meseca trudnoće lek Xefo Rapid nikako ne sme da se koristi. Xefo Rapid može da utiče na plodnost pa se ne preporučuje primena kod žena koje nameravaju da zatrudne. Žene koje imaju problem da zatrudne treba da izbegavaju upotrebu leka.

Nuspojave

Pacijenti koji tokom korišćenja leka osete vrtoglavicu ili su pospani treba da se uzdrže od upravljanja motornim vozilom i rukovanja mašinama.

Upotreba lekova kao što je Xefo Rapid može da bude u vezi sa nešto povećanim rizikom od srčanog udara ili šloga. Najčešća neželjena dejstva su inače mučnina, dispepsija, poremećaj varenja, bol u trbuhu, povraćanje i proliv.

Česta neželjena dejstva su blaga prolazna glavobolja, vrtoglavica, mučnina, bol u trbuhu, poremećaj varenja, proliv, povraćanje.

Povremena neželjena dejstva su gubitak apetita, nesanica, depresija, zapaljenje vežnjače, vrtoglavica, zvonjenje u ušima, osećaj lupanja srca, ubrzan rad srca, crvenilo, zatvor, pojava gasova, podrigivanje, suvoća usta, zapaljenje želuca, čir želuca, bol u gornjem delu trbuha, čir dvanaestopalačnog creva, pojava čireva u ustima, povećane vrednosti transaminaza, osip po koži, svrab, povećano nakupljanje tečnosti, eritematozan osip, koprivnjača, reumatoidni artritis, osteoartritis, osećaj slabosti, otok lica, promene telesne težine, otoci, zapaljenje nosne sluzokože.

Retke nuspojave su zapaljenje ždrela, anemija, trombocitopenija, leukopenija, preosetljivost, konfuznost, nervoza, uznemirenost, sanjivost, trnjenje, gubitak čula ukusa, drhtavica, migrena, poremećaji vida, povišen krvni pritisak, napadi topline, krvarenje, krvni podliv, teškoća pri disanju, kašalj, krv u stolici, povraćanje krvi, zapaljenje usne sluzokože, zapaljenje jednjaka, vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, poremećaj gutanja, aftozni stomatitis, zapaljenje jezika, poremećaj funkcije jetre, zapaljenje kože, bol u kostima, grčvi u mišićima, zapaljenje mišića, noćno mokrenje, poremećaji mokrenja, opšta slabost, produženo vreme krvarenja, purpura, spazam bronha, porast nivoa uree i kreatinina u krvi, perforacija peptičnog ulkusa.

Veoma retka neželjena dejstva su: oštećenje jetre, prskanje kapilara, otoci i bulozne reakcije, Stevens-Johnson sindrom, toksična epidermalna nekroliza. A

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.