Xarelto – tablete protiv krvnih ugrušaka

1

Lek Xarelto se primenjuje za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka u venama posle operacije ugrađivanja veštačkog kuka ili veštačkog zgloba.

Ove tablete se propisuju nakon operacije jer su pacijenti izloženi većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka. Xarelto je antitrombotik i deluje tako što blokira faktor zgrušavanja krvi.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Xarelto ako ste alergični na rivaroksaban ili bilo koji drugi sastojak leka, u slučaju da prekomerno krvarite , imate bolest,ako ste u drugom stanju ili dojite.

Lek Xarelto se ne preporučuje posle operacije preloma kuka.

Ne preporučuje se primena Xarelto tableta kod osoba mlađih od 18 godina.

Xarelto i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Xarelto tablete

Xarelto, kateter i operacija

Ako operacija kojoj se podvrgavate uključuje i uvođenje katetera ili davanje injekcije u kičmu zbog anestezje, bitno je da lek pre i nakon injekcije ili uklanjanja katetera uzmete tačno u ono vreme koje je Vam je lečnik rekao. Morate odmah obavestiti lečnika ako na kraju anestezije osetite utrnulost ili slabost u nogama ili tegobe sa crevima ili s mokraćnom bešikom.

Uzimanje drugih lekova

Ako uzimate neke lekove za gljivične infekcije (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol), neke antivirusne lekove za HIV i druge lekove koji smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka ili protivupalne lekove, zatim lekove protiv bolova, i protiv aritmije, recite to lekaru pre početka terapije lekom Xarelto, jer njegovo dejstvo može biti pojačano.

Upravljanje vozilima i mašinama

Xarelto može izazvati nuspojave kao što su omaglica ili nesvestica, pa u tom slučaju nemojte voziti niti koristiti mašine.

Doziranje

Uobičajena doza je jedna tableta (od 10 mg) jednom dnevno. Tableta se guta s vodom a Xarelto se može uzimati s hranom ili bez nje. Prvu tabletu uzmite 6 do 10 časova posle operacije, a onda uzimajte po jednu tabletu na dan, sve dok Vam lekar ne kaže da treba da prestanete. Najbolje je da tabletu uziate svakoga dana u isto vreme.

U slučaju da ste imali veliku operaciju kuka, tablete je uobičajeno uzimati 5 nedelja a kod velike operacije kolena, tablete je uobičajeno uzimati dve nedelje. U slučaju predoziranja, odmah se javite svom lekaru.

Nemojte piti dvostruku dozu da biste nadoknadili zaboravljenu tabletu.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti

Lek Xarelto može prouzrokovati krvarenje, koje nekada može biti opasno po život a i prekomerno krvarenje može dovesti do iznenednog pada krvnog pritiska. Nekada ta krvarenja ne moraju biti vidljiva. Znak krvarenja može biti slabost, umor, bledilo, omaglica, glavobolja, neobjašnjivo oticanje, nedostatak vazduha, bol u grudima…

Česte nuspojave su krvarenje u želucu ili crevima, u mokraćnom i polnom sistemu, krvarenje iz nosa, krvarenje iz desni, krvarenje u oku, curenje krvi ili tečnosti iz hirurške rane, bol u udovima, vrućica, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, bol u stomaku, loša probava, mučnina ili povraćanje, zatvor, proliv, ubrzani otkucaji srca, smanjenj energije, glavobolja, omaglica, nesvestica, osip, svrabež kože…

Manje česte nuspojave su krvarenje u mozgu ili unutar lobanje, krvarenje u zglobu koje uzrokuje bol i oticanje, iskašljavanje krvi, krvarenje iz kože ili ispod kože, suva usta, alergijske reakcije, koprivnjača, oštećenje funkcije bubrega ili jetre, žutica…

Cena leka je oko 3000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar