Xanax – lek protiv anksioznosti

0

Xanax tablete sa postupnim otpuštanjem, kao aktivnu materiju sadrže alprazolam. Lek je dostupan u pakovanjima od 0,5 mg, 1 mg i 2 mg. Spada u preparate sa učinkom na nervni sistem, i pripada grupi anksiolitika i benzodiazepina.

XANAX TM tablete se koriste kod anksioznih stanja. Simptomi koji su karakteristični za takve pacijente su teskoba, napetost, razdražljivost, uzbuđenost, nesanica, strah i tegobe uzrokovane hiperaktivnošću autonomnog nervnog sistema. Ove tablete se još koriste u u borbi protiv stanja koje karakteriše kombinacija anksioznosti i depresije, kod neurotske ili reaktivne depresije gde su prisutnisimptomi teskobe, psihomotornog nemira i nesanice. Kod tih pacijenata mogu se još javiti i poremećaj ili gubitak apetita, promene u tjelesnoj težini, somatske tegobe, poremećaj mišljenja, malaksalost, osećaj manje vrednosti, osećaj krivice, ili razmišljanja o smrti ili samoubistvu. Xanax se još primenjuje i u stanjima depresije pridružene drugim bolestima kao što je hronična faza alkoholnog apstinencijalnog sindroma i funkcionalnih ili organskih bolesti, posebno gastrointestinalnih, kardiovaskularnih ili dermatoloških problema.

Lek XANAX je indikovan i za smirenje u lečenju napada paničnog straha sa ili bez fobije.

Xanax lek

Kontraindikacije

XANAX ne treba da koriste osobe koje su alegične na benzodiazepine.

Xanax, zavisnost i odvikavanje

Na benzodiazepine, pa može se razviti fizičko-emocionalna zavisnost. Zato je potrebna posebna pažnja kod bolesnika koji su alkoholičari i narkomani. Apstinencijalni simptomi nakon naglog prekida uzimanja leka ili smanjenja doze su na primer: blage smetnje govora, nesanica, abdominalni i mišićni grčevi, povraćanje, pojačano znojenje, tremor i konvulzija.

Važo je izbegavati nagli prekid terapije. Preporučuje se postepeno snižavanje doze. Takođe je potreban oprez i kod bolesnika s oštećenom bubrežnom ili jetrenom funkcijom. XANAX deluje na psihofizičke sposobnosti pa je tokom terapije zabranjeno upravljanje motornim vozilima ili mašinama. Uticaj leka na mladje od 18 godina nije ispitan.

Interakcije s drugim lekovima i alkohol

Benzodiazepini deluju sinergistički s drugim psihotropnim lekovima, antikonvulzivima, antihistaminicima, alkoholom i drugim lekovima sa depresivnim učincima na centralni nervni sistem.

Xanax u trudnoći i dojenje

XANAX primenjen u prvom trimestru trudnoće povećava rizik od nastanka kongenitalnih abnormalnosti. Benzodiazepini se luče u majčino mleko pa zato treba prekinuti dojenje ako majka mora uzimati ovaj lek.

Doziranje

Važno je da Xanax koristite u dozama koje Vam je propisao Vaš lekar. Obično se lečenje počinje sa dozom od 0,5 mg pa se kasnije, u odnosu na odgovor pacijenta, doza postupno povećava dok se ne postigne ona optimalna. Doziranje je indidvidualno. Doze se takodje prilikom prekida terapije moraju postepeno smanjivati.

Predoziranje:U slučaju uzimanja prevelike doze leka morate se odmah javiti lekaru!

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svi lekovi tako i Xanax može izazvati neke neželjene reakcije, koje se ipak neće javiti kod svih koji ga primenjuju. Neželjene reakcije kod ovog leka su najizraženije na početku lečenja i obično nestaju kako napreduje terapija.

Moguće nuspojave su: nemir, uzbudjenost, izliv agresije, ljutnja, razdražljivost, pogrešna mišljenja i uverenja, bes, pojava halucinacija, gubitak pamćenja…

Cena leka je oko 200 dinara. Dobija se samo na lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.