Vestibo – lek protiv vrtoglavice

0

Lek Vestibo je namenjen za vrtoglavicu, protiv zujanja u ušima i oštećenja sluha.

Ove tablete smanjuju endolimfatični pritisak uz poboljšanje mikrocirkulacijeunutrašnjeg uha koji izaziva simptome oboljenja poput vrtoglavice, zujanja u ušima, mučnine i povraćanja. Usled smanjenja tog pritiska, lek deluje olakšavajuće na pacijenta. Lek ima minimalan uticaj na sekreciju želudačne kiseline.

Primena i doziranje leka Vestibo

Vestibo tablete treba da primenjujete isključivo na način koji Vam je propisao Vaš lekar. Lek Vestibo se upotrebljava onda kada imate vrtoglavicu, zujanje u ušima i u slučaju oštećenja sluha. Lek se oavezno uzima tokom obroka. Odrasli i starije osobe treba da uzimaju, kao početnu oralnu dozu od 8 do 16 mg tri puta na dan u to – uz obrok. Doze održavanja su obično u rasponu od 24 do 48 mg dnevno. Doziranje je moguće podešavati u odnosu na potrebe pacijenata, o čemu odlučuje lekar. Primena kod dece, odnosno kod pacijenata mladjih od 18 godina se ne preporučuje jer nema dovoljno podataka o neškodljivosti i učinkovitosti ovih tableta.

Vestibo lek

Vaš lekar će odrediti kada prestajete sa terapijom, odnosno, koliko dugo treba da traje lečenje a Vi je nemojte naglo prekidati jer će se u tom slučaju simptomi bolesti opet pojaviti.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah se javite Vašem lekaru.

Ako ste zaboravili da popijete lek, ne uzimajte duplu dozu da je nadomestite već se posavetujte sa lekarom.

Kontraindikacije – kada se lek Vestibo ne sme koristiti

Lek ne smete koristiti ako imate tumor nadbubrežne žlezde, ako ste osetljivi na bilo koju komponentu leka ili ako uzimate lekove – antihistaminike. Neophodan je oprez ako imate peptički ulkus ili ako ste imali peptičke ulceracije.Oprez je takođe potreban i ako bolujete od bronhijalne astme. Ako ste skloni urtikariji, kožnim osipima ili alergijskom rinitisu, zbog mogućeg pogoršanja simptoma, takodje je neophodan oprez u primeni leka. Lek sadrži šećer – laktozu monohidrat, pa ako imate problem nepodnošenja neke šećere, pre uzimanja ovog leka posavetujte se sa lekarom. Ne preporučuje se da se toko terapije istovremeno konzumiraju Vestibo tablete i alkohol.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Pre početka uzimanja bilo kojih lekova, ako ste trudnica ili dojilja, obavezno se konsultujte sa Vašim lekarom. Treba biti oprezan kod propisivanja ovog leka trudnicama. Lek se izlučuje u majčino mleko pa bi lek trebalo izbegavati kod pacijentkinja koje doje.

Napomena: Može se javiti pospanost tokom uzimanja leka, pa u tom slučaju, budite oprezni i nemojte upravljati motornim vozilom ni mašinama.

NEŽELJENA DEJSTVA LEKA – MOGUĆE NUSPOJAVE tokom primene leka

Kao i svi lekovi tako i Vestibo tablete mogu izazvati neka neželjena dejstva, mada se ona neće javiti kod svih pacijenata koji ih koriste. Registrovan je relativno mali broj neželjenih dejstava tokom primene Vestibo tableta. Prijavljena neželjena su uzmedju ostalih i poremećaji gastrointestinalnog trakta (uključujući i dispepsiju, odnosno poremećaj varenja hrane), zatim glavobolja, kožni osip i svrab.

Cena leka je oko 500 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.