Verapamil – za bolju prokrvljenost srca

0

Verapamil tablete pripadaju grupi lekova koji imaju dejstvo za srce i krvne sudove, i zbog posebnog mehanizma delovanja poznati su i kao selektivni blokatori kalcijumovih kanala s direktnim učinkom na srce. Lek se izdaje samo na lekarski recept a proizvodjač je Hemofarm Vršac. Moguća zamena, ali samo uz odobrenje lekara je Bosoptin.

Verapamil hidrohlorid, kao aktivna komponenta leka, sprečava prolaz jona kalcijuma u glatke mišiće srca i krvnih sudova, što pospešuje prokrvljenost srca. Osim toga, verapamil hidrohlorid snižava krvni pritisak jer umanjuje otpor u krvnim sudovima i normalizuje srčani ritam usporavanjem sprovođenja srčanih impulsa iz srčanih pretkomora u komore.

Ovaj lek se koristi za lečenje angine pektoris, za lečenje poremećaja srčanog ritma i kod povišenog krvnog pritiska.

Verapamil tablete

Kontraindikacije

Ove tablete ne bi trebalo primenjivati u sledećim slučajevima: Ako ste preosetljivi na verapamil hidrohlorid ili pomoćne sastojke leka, ili na druge srodne lekove, zatim ako patite od vrlo niskog pritiska, imate izrazito usporen rad srca, ako znate da imate poremećaj sprovođenja srčanih impulsa – sinoatrijalni blok ili ako atrioventrikularni blok drugog ili trećeg stepena, zatim u slučaju da imate poremećaj srčanog ritma, ubrzan rad srčanih pretkomora, izrazito ubrzan rad srčanih komora ili ako patite od srčane slabosti ili poremećaja rada leve srčane komore. Lek takodje ne treba da koristite ako ste ranije imali napade porfirije kao ni u stanju srčanog šoka.

Verapamil u trudnoći i dojenje

Ako primenjujete Verapamil, a planirate trudnoću ili je pak ustanovite, odmah se javite lekaru jer ovaj lek može proći kroz posteljicu i tako delovati na plod. Lek se u trudnoći može primeniti samo kod postojanja stroge indikacije,i to ako lekar proceni da je očekivana dobrobit za Vas veća od mogućeg rizika za plod. Primena leka u prvom trimestru posebno se ne preporučuje.

Ako ste dojilja, a propisan Vam je Verapamil, preporuka je da se prekine dojenje i predje na alternativnu ishranu odojčeta.

Doziranje i primena leka

Verapamil tablete se gutaju sa čašom vode, a doziranje je prilagođeno svakom pacijentu ponaosob. Uobičajene doze za odrasle kod angine pektoris su od 80 do 120 mg, tri puta dnevno. Podešavanje doza je moguće do postizanja optimalnog terapijskog odgovora pacijenta.

Kod poremećaja srčanog ritma doza ide od 80 do 120 mg, 3 puta na dan. Najveći učinak leka se ispoljava tokom prvih 48 sati terapije.

U terapiji povišenog krvnog pritiska, doza je 80 mg, tri puta na dan. Antihipertenzitivni učinak leka se ostvaruje tokom prve nedelje lečenja. Maksimalne doze verapamil hidrohlorida su od 360 do 480 mg na dan.

Primena kod dece

Kod poremećaja srčanog ritma, deca uzrasta od 6 godina i starija treba da uzimaju dozu od 80 do 120 mg, 2 do 3 puta dnevno. Doziranje kod dece treba da je u skladu s uzrastom i terapijskim učinkom, a lek treba primenjivati oprezno.

Ove tablete nisu namenjen za primenu kod dece koja su mlađa od 6 godina.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Verapamil inače ima dobru podnošljivost. Ipak, tokom terapije mogu se javiti sledeća neželjena dejstva: usporen rad srca, atrioventrikularni blok, pogoršanje srčane slabosti, otoci, prolazni srčani zastoj, zatvor, a ređe mučnina i povraćanje. Prijavljeni su još i glavobolja, vrtoglavica, malaksalost, kao i edem pluća.

Cena leka je oko 200 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.