Ventolin – sprej za inhalaciju

0

VENTOLIN je suspenzija za inhalaciju. Ovaj sprej se primenjuje kod odraslih pacijenata, adolescenata kao i za decu od 4 godine do 11 godina.

Ventolin se primenjuje kod astme, jer omogućava kratkotrajnu bronhodilataciju (u trajanju od četiri do šest sati) i ima brz početak delovanja u slučaju reverzibilne opstrukcije disajnih puteva. Posebno je kotistan kod ublažavanja i prevencije simptoma astme (za kašalj) kada se jave ali i kada pacijent zna da će uslediti astmatični napad.

Ventolin Inhaler pumpica najviše se koristi za ublažavanje simptoma blage, umerene ili teške astme.

Doziranje i način upotrebe

Ventolin Inhaler se koristi samo za oralnu inhalaciju. Kod odraslih se za ublažavanje akutnih simptoma astme, medju kojima je i bronhospazam, primeniti jednu inhalaciju (100 mikrograma) kao minimalnu pojedinačnu početnu dozu. Ako postoji potreba, doza se može povećati na dve inhalacije.

Ventolin sprej

Da bi se sprečili simptomi astme izazvanih alergenima ili fizičkim naporom, primjenjuju se dve inhalacije i to 10 do 15 minuta pre izlaganja alergenu, ili fizičkom naporu.

U hroničnoj terapiji, primenjuju se dve inhalacije do četiri puta na dan.

Deca i bebe

Za ublažavanje akutnih bronhospazama, uobičajena doza kod dece mladje od 12 godina je jedna inhalacija (100 mikrograma) a doza se po potrebi, može povećati na dve inhalacije.

Kod dece koja su starija od 12 godina, doze su iste kao i za starije pacijente.

Za prevenciju bronhospazma uobičajena doza za decu mladju od 12 godina je jedna inhalacija (100 mikrograma) ali može biti povećana na dve inhalacije, ako postoji potreba.

Napomena: Babyhaler komora se može primeniti kako biste lek lakše primenili kod dece mladje od 5 godina.

Maksimalna doza ne sme da prelazi više od 8 inhalacija tokom 24 sata. Doziranje i učestalost primene leka bi trebalo povećavati samo na osnovu uputstva lekara.

Kontraindikacije

Primena inhalacionih preparata salbutamola nije pogodna u terapiji prevremenog porođaja. Takodje, lek ne treba da koriste pacijenti alergični na bilo koju od komponenti leka.

Trudnoća i dojenje

Kod žena koje su u trudnoći bezbednost primene salbutamola nije dokazana. Zato, Ventolin Inhaler ne treba koristiti kod žena u drugom stanju. Iako nije utvrdjeno da ovajlek utiče na novorodjenče, terapija tokom dojenja i to kao ograničena, je moguća samo u slučaju da lekar proceni da je potencijalna korist za majku veća od mogućih posledica po dete.

Neželjeni efekti – neželjena dejstva leka

Pri primeni ovog leka prijavljene se izmedju ostalih i sledeće nuspojave: Vrlo retko se javljaju angioedem, urtikarija, bronhospazam, hipotenzija, bronhospazam, hiperaktivnost, aritmija, ekstrasistole i kolaps. Retko je zabeležena hipokalemija a često tremor i glavobolja. Manje često su zabeleženi nadražaj usta i grla i grčenje mišića.

U slučaju predoziranja javljaju se tahikardija, tremor, hiperaktivnost i metabolički poremećaji kao što je hipokalijemija.

Napomena: Lek treba čuvati na temperaturi do stepeni i zaštićen od hladnoće i direktne sunčeve svetlosti. Poput ostalih inhalera koji su pod pritiskom, terapijski efekt se može smanjiti kada je on hladan.

Suspenzija za inhalaciju treba da se udiše kroz usta do pluća. Pošto se inhalator protrese, treba postaviti nastavak za usta u usta, između zuba i obuhvatiti ga usnama. Pod pritiskom se pušta sprej, i on treba da je usklađen sa udisajem daha.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.