Synopen – mast protiv alergija

1

Aktivna supstanca masti Synopen je hloropiramin, antihistaminik koji ima vrlo jako dejstvo. Antihistaminici deluju tako što stopiraju vezivanje histamina za histaminske receptore jer se sami vezuju za receptor i tako sprečavaju učinke histamina, supstance koja se stvara u telu u slučaju alergijskih reakcija. Na taj način antihistaminici pomažu u olakšavanju simptoma alergija.

Namena (indikacije)

Primena Synopena (mast i krema) je indikovana u slučaju uboda insekata i svraba na koži. Synopen mast, smiruje i otklanja svrab već 5-10 minuta posle primene i ima lokalno anestetsko delovanje.

Synopen mast

Kontraindikacije (kada ne treba koristiti Synopen mast)

Nemojte upotrebljavati Synopen u slučaju da ste preosetljivi na aktivnu supstancu – hloropiramin ili na neki od sastojaka masti. Mast Synopen ne treba da koristite ni ako Vam je koža inficirana i vlaži. Tako da, ako je potrebno tretirati kožu koja ima opekotine, bubuljice ili je zahvatio herpes, morate biti oprezni. Takodje, upotreba Synopen masti za lice, zahteva oprez. Ne sme se upotrebljavati na otvorene rane ni na ekcematoznoj koži.

Ova mast sadrži konzervanse koji mogu izazvati alergijske reakcije, trenutno ili usporeno.

Synopen u trudnoći i dojenje

Oprez pri primeni je potreban za vreme trudnoće i tokom perioda dojenja kada je primena moguća po savetu lekara i to u malim količinama i što kraće.

Način upotrebe masti Synopen

Synopen mast se u tankom sloju nanosi i utrljava na oboleli deo kože dva ili tri puta na dan. Posle nanošenja masti obavezno treba oprati ruke! O trajanju i prekidu terapije Synopenom odlučuje Vaš lekar. Ako ste zaboravili da namažete Synopen, učinite ti čim se setite.

Interakcija masti sa hranom i pićima nije zabeležena kao ni sa drugim lekovima.

Synopen mast ne bi trebalo da utiče na Vašu sposobnost i koncentracju prilikom upravljanja vozilima ili rukovanja mašinama

Napomena: Synopen mast se ne sme aplikovati na velikim površinama kože.

Ako se simptomi tokom primene Synopen masti pogoršavaju ili se ne ublaže unutar tri dana primene leka, treba da se obratite lekaru za savet.

Ako upotrebite više Synopen masti nego što je trebalo – predoziranje Synopen mašću nije zapaženo.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva pri upotrebi masti

Kao i svi drugi lekovi tako i Synopen mast može izazvati nuspojave.

Tokom korišćenja Synopena, moguća je pojava fotoosetljivosti (preosjetljivost kože pri izlaganju suncu) kao i retke reakcije preosetljivosti, naročito kožne (kao što je osip).

Obavestite lekara o pojavi bilo kog neželjenog efekta za vreme primene ove masti.

Synopen mast čuvajte na temperaturi do 25 °C.

Sadržaj Synopen masti

Jedan gram Synopen masti sadrži 10 mg hloropiraminklorida.

Pomoćne materije su: palmitatna kiselina, stearatna kiselina, parafin, tvrdi, vosak, beli, metilparahídroksíbenzoat, propilparahidroksibenzoat, oksikínolin sulfat, glicerol, trietanolainin, natrijim laurilsulfat, etilenglikolmonostearat, stearilni alkohol, amonijum hidroksid, miris: Chemoderm 839, voda pročišćena.

Način izdavanja leka SYNOPEN:

Sinopen se dobija bez recepta, u apoteci ali je dobro da se pre njegove primene konsultujete sa lekarom. Proizvodjač masti je Pliva, Hrvatska.

Cena leka je oko 300 dinara. Mast koje je bele boje i prijatnog mirisa, je pakovana u tubi od 20 grama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. zdravo
    zanima me sta ima za zadebjanu kozu kao lojnu tvorbu masno tkivo
    posajite mi na fb moj email odgovor
    HVALA