Sumamed – antibiotik za genitalne infekcije

2

Sumamed je antibiotik koji se koristi za lečenje infekcija. Sumamed tablete se koriste za lečenje polno prenosivih bolesti kao što su nekomplikovane genitalne infekcije izazvane Hlamidijom.Može se koristiti i za respiratorne infekcije naprimer za upalu pluća. Zamena mogu biti lekovi: Azitromicin Sandoz, Hemomycin ili Zmax®.

Kontraindikacije

Nemojte da koristite lek Sumamed ukoliko ste ranije imali alergijsku reakciju, osip ili otežano disanje posle uzimanja nekog makrolidnog antibiotika kao što je eritromicin ili ako ste alergični na neki od sastojaka leka. Pažnja je potrebna ako ste imali srčane poremećaje, probleme s jetrom ili sa bubrezima. Lek se sme primeniti kod dece koja su teža od 45 kg.

Obavestite lekara ako uzimate: varfarin, ciklosporin, digoksin, antacide, terfenadin, ergot ili ergotamin koji se koriste protiv migrene.

Sumamed antibiotik

Sumamed i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Sumamed u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, Sumamed tablete možete koristiti jedino kad je neophodno i kada to odobri Vaš lekar.

Sumamed S tablete ne utiču na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa mašinama.

Doziranje

Sumamed tablete uzmite na način koji je odredio lekar. Doziranje kod odraslih, uključujući starije bolesnike i decu težine veće od 45 kg a za lečenje nekomplikovanih genitalnih infekcija izazvanih Hlamidijom, je jednokratno – 1000 mg -dve tablete od po 500 mg.

Ako imate problema s jetrom ili bubrezima, lekar će Vam možda prilagoditi dozu. Tablete se gutaju cele, nezavisno od obroka.

Predoziranje: Ako ste greškom uzeli preveliku dozu Sumamed tableta, odmah se javite lekaru jer se mogu javiti sledeći simptomi: gubitak sluha, jaka mučnina, povraćanje i proliv. Ako pak zaboravite svoju dozi, uzmite je čim se setite pa nastavite uobičajeno kao i pre sa terapijom. Nikako ne smete tokom jednog dana da uzmete više od jedne doze leka.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, tako i Sumamed može izazvati nuspojave. One se neće pojaviti kod svakog pacijenta.

Odmah se javite lekaru ako osetite neki od sedećih simptoma posle uzimanja ovog leka jer oni mogu postati ozbiljni: iznenadno piskanje pri disanju, otežano disanje, oticanje kapaka, lica, usana, svrab, težak i dugotrajan proliv u kome se može nalaziti krvi ili sluz, zatim teški osip na koži sa crvenilom i ljuštenjem, jer to može biti znak ozbiljne kožne reakcije Stevens-Johnsonovog sindroma, ubrzane ili nepravilne otkucaje srca kao i nizak krvni pritisak.

Od nuspojava su još zabeleženi: glavobolja, povraćanje, bol u stomaku, mučnina, sniženi broj određene vrste belih krvnih zrnaca, povećani broj određene vrste belih krvnih zrnaca, snižene vrednosti bikarbonata u krvi.

Manje česte nuspojave su infekcija rodnice, upala pluća, gljivična infekcija, bakterijska infekcija, upala grla, upala želuca, poremećaji disanja, upala sinusa, gljivična infekcija usta, smanjeni broj leukocita, oticanje kože, preosetljivost, gubitak apetita, nervoza, nesanica, omaglica, izrazita pospanost, poremećaj ukusa, trnci, oštećenje vida, poremećaji uha, vrtoglavica, osećaj lupanja srca, naleti vrućine, otežano disanje, krvarenje iz nosa, opstipacija, gasovi, probavne tegobe, otežano gutanje, nadutost, suva usta, podrigivanje, ulceracije u ustima, osip, svrab, koprivnjača, upala kože, suva koža, prekomerno znojenje, upala zglobova, bol u mišićima, bol u leđima, bol u vratu, bol prilikom mokrenja, bol u bubregu, krvarenje iz materice, poremećaj testisa, bol u grudima, groznica, bol…

Cena leka je od 500 do 1000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

2 komentara

  1. Pozdrav kako meozem dobiti za vaginalne glivice dođe jedna tableta plava kako se sjecam je dinfanzon ja bih 3..kutijice ako se moze naruciti jer upotrebljavam kenasten ali mi ne pomaze samo te kapsule kad odem kod ljekara mi kaze da je isto a ameni nije samo mi pomogne ta kapsula i sada pijem jogurt tako ako mozem da narucim ja bih platila da se vise nemolim svojoj doktorici hvala ..lp

  2. Naš sajt je informativnog karaktera. Ne bavimo se prodajom.