Sulpirid – lek za anksiozno-depresivne poremećaje

0

Lek Sulpirid je antipsihotik i koristi se za lečenje anksiozno depresivnog poremećaja i akutne i hronične šizofrenije. Zamena mogu biti lekovi: Eglonyl® i Sulpigut®. Sulpirid se koristi i za želudac i gastritis jer uklanja osećaj mučnine i sprečava povraćanje kao i za iritabilni kolon.

Kontraindikacije

Sulpirid kapsule ne smete koristiti ako ste alergični na sulpirid ili neki drugi sastojak leka, zatim ako već primenjujete levodopu, ako vam se pojačano luči prolaktin ili imate tumor dojke ili hipofize , zatim ako imate porfiriju, dok je oprez neophodan ako imate nastupe agresivnog ponašanja, u trudnoći, ako dojite, imate bolest bubrega,stariji ste od 65 godina, bolujete od epilepsije, imate neku bolest srca, povišeni krvni pritisak i ako ste preosetljivi na lekove slične sulpiridu. Sulpirid kapsule sadrže mlečni šećer (laktozu), pa zato, ako bolujete od nekog oblika nepodnošenja šećera, pre primene ovog leka obavestite o tome vašeg lekara.

Sulpirid lek

Napomene: Primena Sulpirida kod dece nije potpuno ispitana te je neophodan oprez prilikom primene, kao i kod mlađih žena koje nemaju redovan menstrualni ciklus jer ovaj lek može da uzrokuje izostanak mesečnog ciklusa.

Oprez u primeni ovog leka je potreban ako su se kod vas ili nekog člana vaše porodice ikada stvarali krvni ugrušci.

Uzimanje drugih lekova sa Sulpiridom

Obavestite Vašeg lekara ako uzimate sledeće lekove: za povišen krvni pritisak, protiv migrene,diuretike, lekove za poremećaj rada srca, za anginu pektoris, digoksin, kortikosteroide, lekove za depresiju ili drugi mentalni poremećaj kao što su pimozid, tioridazon, haloperidol, imipramin ili litijum, zatim lekove za gorušicu, laksative, lekove protiv infekcija, alergija, tablete za spavanje ili protiv bolova, lekove za konvulzije i epilepsiju, za Parkinsonovu bolest dok se ne preporučuje istovremena primena s tetrakosaktidom, zbog ispitivanja rada nadbubrežne žlezde.

Uzimanje hrane i pića i Sulpirid tablete

Sulpirid kapsule treba popiti pre obroka. Tokom lečenja se ne preporučuje da se konzumira i alkohol.

Sulpirid i trudnoća

Posle primene sulpirida u trećem tromjesečju trudnoće, kod novorodjenčeta se mogu javiti sledeći simptomi – drhtavica, slabost ili grčevi u mišićima, pospanost, uznemirenost, teškoće s disanjem, teškoće pri hranjenju. U tom slučaju se morate javiti lekaru.

Pošto se Sulpirid izlučuje u majčino mleko, ne preporučuje se njegovo korišćenje za vreme dojenja.

Oprez: Medju nuspojave spada i uticaj leka na psihofizike sposobnosti. Lek može da utiče na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima, usled smanjene brzine reakcije i sposobnosti kordinacije, a naročito ukoliko je korišćen paralelno s alkoholom ili drugim depresorima centralnog nervnog sistema.

Doziranje leka

Uzimajte ovaj lek onako kako je to odredio Vaš lekar. Preporuka je da se lek uzima pre obroka sa čašom vode. Kod anksiozno depresivnih poremećaja, preporučene doze su od 100 – 400 mg (što je 2 do 8 tableta), dva puta na dan (ujutru i uveče). Kod terapije akutne i hronične šizofrenije, početne preporučene doze su od 400 – 800 mg, dva puta dnevno (ujutru i uveče).

Vaš doktor može po potrebi da povisi ili smanji dozu, u zavisnosti od toga kako budete reagovali na terapiju posle nekoliko nedelja. Pacijenti koji imaju poremećaj funkcije bubrega treba da znaju da se ovaj lek uglavnom izlučuje preko bubrega pa se preporučuje doza zavisno od klirensa kreatinina. Ako se pije duže vreme bez kontrole lekara, lek može da izazove zavisnost.

Cena leka je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.