Stugeron forte – lek protiv vrtoglavice

0

Stugeron forte je antagonist H1-receptora i blokator kalcijumovih kanala. Ovaj lek sprečava ulazak jona kalcijuma u glatke mišiće arterija i uzrokuje širenje krvnih sudova (vazodilataciju). Tablete Stugeron forte se koriste za ublažavanje simptoma koji su uzrokovani slabijom moždanom ili perifernom krvnom funkcijom i nema uticaj na krvni pritisak i brzinu otkucaja srca.

Stugeron forte se koristi za lečenje poremećaja ravnoteže kao što su vertigo (vrtoglavica), zvonjenje u ušima (tinitus), za mučninu, kod napada migrena i protiv povraćanja pri bolestima unutrašnjeg uha koja može zahvatiti jedno, ili u oba uha kao i za sprečavanje i lečenje bolesti kretanja.

Stugeron forte lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Stugeron forte ako ste alergični na cinarizin ili neki drugi sastojak leka. Stugeron forte ne treba da koriste bolesnici sa hroničnom, polako napredujućom bolešću koja zahvata područje mozga koje je zaduženo za voljne pokrete (parkinsonizam), ni bolesnici sa poremećajima pokreta povezanih s oštećenjem motornih puteva izuzev piramidnog trakta.

Uzimanje ovih tableta se ne savetuje osobama sa niskim krvnim pritiskom i kod onih koji pate od porfirije.

Stugeron forte sadrži laktozu. Ako imate bolest nepodnošenja nekih šećera, pre upotrebe se konsultujte sa svojim lekarom.

Napomena: Lek može uticati na rezultate kožnih testova.

Primena kod dece: Deca smeju biti lečena ovim lekom samo tokom kratkog vremenskog perioda.

Drugi lekovi i Stugeron forte

Ove tablete mogu da stupe u međudelovanje sa nekim lekovima koji se istovremeno koriste, naročito ako su to: lekovi koji se primjenjuju za širenje krvnih sudova, za lečenje povišenog krvnog pritiska, antidepresivi i oni lekovi koji se koriste za ublažavanje mučnine i povraćanja.

Stugeron forte, hrana i alkohol

Istovremeno uzimanje alkohola i ovih tableta može pojačati sedativni učinak leka. Stugeron forte je najbolje uzeti posle jela i izbegavajte uzimanje alkoholnih pića.

Lek u trudnoći, dojenje i plodnost

Primena leka kod trudnica se ne preporučuje. Majkama koje doje, savetuje se prekid dojenja tokom terapije ovim lekom ili pak prestanak uzimanja leka tokom perioda dojenja.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Pošto ove tablete mogu uzrokovati pospanost, posebno na početku lečenja ili kod paralelnnog uzimanja alkohola, bolesnicima se savetuje da ne upravljaju motornim vozilima i ne rukuju mašinama.

Doziranje leka

Uvek uzmite lek tačno onako kako Vam je to rekao lekar.

Kod poremećaja ravnoteže 1 do 2 x 1 tableta dnevno, kod sprečavanja bolesti kretanja – odrasli i adolescenti piju pola tablete 2 sata pre putovanja, u lečenju vestibularnih simptoma, deca starija od 12 godina – 2 do 3 x pola tablete. Maksimalna dnevna doza je tri tablete.

Kod dece je preporučena doza koja iznosi polovinu doze za odrasle.

Predoziranje: U slučaju da uzmete više Stugerona forte nego što je trebalo, odmah potražite savet lekara. Simptomi predoziranja su pospanost, nesvestica i nekoordiniranost pokreta.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, nemojte uzeti duplu dozu da biste nadoknadili onu zaboravljenu.

Dužinu terapije odredjuje lekar.

Kao i svi lekovi, tako i ovaj lek može da uzrokuje nuspojave koje se ipak neće javiti kod svakog pacijenta.

Česta nuspojava su suva usta a manje česte, koje se pojavljuju u 1 do 10 na 1000 bolesnika su mučnina, povraćanje i proliv. Retko su prijavljeni pospanost, nesanica, glavobolja, cinarizinski parkinsonizam, gubitak apetita, reakcije preosetljivosti, fotosenzitivnost, znojenje, povećana telesna težina. Vrlo retke nuspojave su vertigo, nesvestica, anksioznost, kolestatska žutica, umor… Dugotrajno lečenje može rezultirati cinarizinskim parkinsonizmom, posebno kod starijih pacijenata.

Cena leka je oko 350 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.