Strepsils – lek za upaljeno grlo

0

Lek Strepsils je namenjen za ublažavanje simptoma zapaljenja usne duplje i ždrela, uključujući i bolove kod zapaljenja grla. Postoje različiti ukusi lozengi – med i limun, jagoda, mentol i eukaliptus. Lek je dostupan u vodu lozengi.

Kontraindikacije

Strepsils tablete za grlo ne smete koristiti u slučaju poznate preosetljivosti na neki od sastojaka lozenge. Posebno vodite računa ako simptomi infekcije usne duplje i ždrela i dalje traju, ili se jave povišena telesna temperatura ili glavobolja, kada je obavezno potrebno da se obratite lekaru. Strepsils se ne preporučuje za decu koja su mlađa od 12 godina.

Osobama koje pate od bolesti i nfekcija grla se tokom njihovog lečenja ne preporučuje da konzumiraju i alkohol.

Strepsils u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, morate se konsultovati sa lekarom pre primene bilo kog leka. Bezbednost upotrebe Strepsils lozengi kod trudnica i dojilja nije utvrđena, pa se njihova primena ne preporučuje, izuzev uz nadzor lekara.

Napomena: Strepsils lozenge sadrže glukozu i saharozu i zato ne treba da ih uzimaju osobe sa nedostatkom enzima saharoza-izomaltaza, poremećajem apsorpcije glukoze/galaktoze ili naslednom nepodnošljivošću fruktoze.

Doziranje

Strepsils lozenge su namenjene za oromukozalnu upotrebu. Odrasli i deca koja imaju više od 12 godina, prema potrebi treba da otapaju jednu lozengu u ustima na 2 sata, ali maksimalno 8 lozengi za vreme 24 časa. Nikada nemojte prekoračiti preporučenu dnevnu dozu! Kod starijih pacijenata nije neophodno smanjenje i prilagodjavanje doza.

Predoziranje: Predoziranje ovim lozengama može da dovede do snažne anestezije gornjeg delagastrointestinalnog trakta pa se u slučaju da ste uzeli više lozengi od preporučenog broja, odmah javite lekaru.

Moguća neželjena dejstva leka – nuspojave

Ponekad se mogu javiti reakcije preosetljivosti kao što je pojava svraba. U tom slučaju se obratite lekaru. Nuspojave pri primeni Strepsilsa su retke i blage prirode. Ako primetite neku nuspojavu, prijavite je lekaru ili farmaceutu.

Strepsils “ jagoda bez šećera”

Strepsils “ jagoda bez šećera” sadrži blage antiseptike koji deluju na bakterije koje su izazivači infekcija u usnoj duplji i ždrelu. Otapanjem lozenge umiruje se bolno mesto i neprijatnosti usled infekcije i upala usne duplje.

Strepsils “jagoda bez šećera” smeju da koriste odrasli ali i deca koja su starija od 6 godina. Preporuka je da se proizvod koristi maksimum 3 dana. Lozenge nisu pogodne za primenu kod dece mlađe od 6 godina jer lozenga kod mladje dece može da izazove davljenje.

U slučaju da simptomi upale i infekcije traju duže od 3 dana ili se dese neke neobične reakcije, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Ako ste uzeli više lozenge – tada možete osetiti neprijatnosti u stomaku. U tom slučaju prestanite sa primenom i obratite se lekaru. Nikada ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili onu preskočenu već normalno nastavite sa upotrebom leka. Dejstvo leka je nezavisno od vrste hrane i obroka.

Cena Strepsils lozengi je oko 400 dinara. Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.