Spironolakton – lek protiv povišenog pritiska

0

Lek SPIRONOLAKTON je diuretik koji štedi kalijum i blokira dejstvo hormona aldosterona na nivou bubrega, pa tako dolazi do pojačanog izbacivanja vode, zadržavanja kalijuma i smanjenja krvnog pritiska. Lekar će nekada ovaj lek možda preporučiti za akne i lečenje masne kože.

SPIRONOLAKTON tablete pomažu da se izbaci višak tečnosti iz tela pa se tako umanjuje opterećenje srca i ono lakše funkcioniše. Dejstvo leka je i to da smanjuje pritisak na zidove krvnih sudova, što je povoljno za lečenje stanja koja nastaju usled sniženog nivoa kalijuma u krvi.

Ukoliko imate neku od narednih bolesti ili stanja, ovaj lek Vam može pomoći u oslobadjanju viška tečnosti: kongestivna srčana insuficijencija, hipertenzija, edem usled poremećaja bubrega ili ciroze jetre, povećana količina tečnosti u stomaku, taloženje tečnosti zbog povećane sekrecije hormona nadbubrežne žlezde kao i hipokaliemija.

Spironolakton lek

Kontraindikacije

Ne uzimajte SPIRONOLAKTON u slučaju naglog pogoršanja funkcije bubrega, nemogućnosti mokrenja, kod povišenog nivoa kalijuma u krvi, u slučaju hepatičke encefalopatije, kod Adisonove bolesti, preosetljivosti na lek ili bilo koji sastojak tableta.

U slučaju netolerancije na neke od šećera obratite se lekaru za savet pre upotrebe, jer lek sadrži laktozu.

Oprez je potreban kod osoba koje imaju visok rizik za povišenje nivoa kalijuma u krvi, kod starijih osoba, kod osoba koje boluju od porfirije, dijabetičara, pacijenata sa smanjenom funkcijom jetre i bubrega i kod osoba sklonih acidozi.

SPIRONOLAKTON i drugi lekovi

ACE inhibitori, diuretici ili drugi lekovi koji smanjuju pritisak, digoksin, antiaritmici, dijetetski proizvodi koji su zamena za kalijum, aspirin, brufen, indometacin, diklofen, kortikosteroidi,barbiturati, narkotici, miorelaksanti, ciklosporin, trilostan, litijum, karbenoksolon, antipirin, amonijum hlorid, holestiramin, varfarin, mitotan su lekovi o kojima morate obavestiti lekara pre poetka terapije SPIRONOLAKTONOM.

Hrana, piće i alkohol

Izbegavajte preslanu hranu, jer višak soli zadržava vodu u telu. Nemojte konzumirati alkohol tokom terapije, jer on pojačava neželjene efekte leka.

Doziranje

Uobičajena dnevna doza leka je 100–200 mg. a može se povećati do 400 mg. Kod dece, početna doza je 3 mg/kg telesne mase dnevno, podeljeno u više pojedinačnih doza.

Ako dete ne može da guta tablete, lek treba izmrviti i pomešati sa malo vode neposredno pre upotrebe. Suspenzija se daje kašičicom.

SPIRONOLAKTON ne treba koristiti duže od 6 meseci. Ako dodje do predoziranja, javite se lekaru, jer se mogu javiti sledeći simptomi: pospanost, konfuzija, ošamućenost, muka, povraćanje, proliv, osip po telu, osećaj trnjenja u šakama i stopalima, grč ili slabost mišića.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Moguća neželjena dejstva leka su: nelagodnost, glavobolja, letargija – pospanost jakog stepena, mentalna konfuzija, poremećaj koordinacije i hoda, muka, povraćanje, proliv, grčevi u stomaku, anoreksija, krvarenje iz želudca i zapaljenje želuca, čirevi, uvećanje grudi i prolazna impotencija kod muškaraca, poremećaji u menstrualnom ciklusu, bolna nabreklost dojki, povećana dlakavost, produbljen glas kod žena, promene u libidu kod oba pola, poremećaji krvi i limfe, povećanje koncentracije kalijuma u krvi, promene u funkciji jetre i bubrega, grčevi u mišićima, osteomalacija, zapaljenje zidova krvnih sudova, alergijske reakcije, uticaj na kosu – svrab i gubitak kose, koprivnjača, alergijska reakcija…

Proizvođač leka je GALENIKA a.d., Beograd. Moguća zamena su lekovi – triamteren i amilorid, ali samo uz odobrenje lekara.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.