Spiriva – lek za olakšavanje disanja

0

Lek SPIRIVA (18 mikrograma) namenjen je bolesnicima koji pate od hronične opstruktivne plućne bolesti i pomaže im da lakše dišu. Ova bolest dovodi do nedostatka vazduha i kašljanja i u vezi je sa hroničnim bronhitisom i emfizemom. Pošto je u pitanju hronična bolest, neophodno je svakodnevno primenjivati SPIRIVU, a ne samo kada postoje problemi sa disanjem.

SPIRIVA je bronhodilatator sa dugim delovanjem a pomaže u otvaranju disajnih puteva i olakšava protok vazduha u i iz pluća. Redovna primena SPIRIVE, može da pomogne i kod pojave nedostatka vazduha smanjenjem uticaja bolesti na svakodnevni život i omogućava da budete aktivni. Redovna i svakodnevna primena leka pomaže u sprečavanju iznenadnog, kratkotrajnog pogoršanja simptoma bolesti koje može trajati nekoliko dana. Delstvo leka traje 24 sata pa se zato uzima samo jednom dnevno.

Spiriva lek

Kontraindikacije

Ako je vaš odgovor na bilo koje od narednih pitanja «Da», treba da porazgovarate sa doktorom o primeni ovog leka:

Da li ste alergični na tiotropijum, atropin ili slične lekove? Da li već uzimate neki drugi lek koji sadrži ipratropijum ili oksitropijum? Da li ste trudni, mislite da ste trudni, ili dojite? Da li bolujete li od glaukoma uskog ugla, imate problema s prostatom ili teškoće s mokrenjem i sa bubrezima? Da li ste imali srčani udar u poslednjih 6 meseci ili neko drugo nestabilno ili po život opasno nepravilno otkucavanje srca ili teško zatajenje srca u protekloj godini?

SPIRIVA se ne sme se primenjivati za lečenje iznenadnog napada nedostatka vazduha ili pištanja u plućima.

Prašak za inhalaciju

Pazite da prašak za inhalaciju ne dođe u dodir s očima, jer može dovesti do ubrzanog nastanka ili pogoršanja glaukoma.

Spiriva se ne preporučuje za lečenje dece i adolescenata ispod 18 godina starosti.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste u drugom stanju ili to planirate, obratite se lekaru ili za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Ne smete ga uzimati osim ako vam ga lekar nije posebno propisao.

Upravljanje vozilima i mašinama

Pojava omaglice, zamućenog vida ili glavobolje može uticati na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama.

Način upotrebe

Preporučena doza je inhalacija sadržaja jedne kapsule jednom dnevno. Kapsule je potrebno uzimati svaki dan u isto vreme. Kapsule su namenjene isključivo za inhalaciju, a ne za primjenu kroz usta i ne smeju se progutati. HandiHaler (pumpica) – uređaj za inhalaciju, u koji se stavlja Spiriva kapsula, buši rupe na kapsuli pa vam omogućava udisanje praška. HandiHaler je potrebno čistiti jedanput mesečno.

Ako ste inhalirali više od jedne kapsule SPIRIVE u jednom danu, morate se odmah obratiti lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, uzmite ga čim se setite, ali nikada ne uzimajte dvostruku dozu u isto vreme ili isti dan. Nakon toga sledeću dozu uzmite drugi dan u uobičajeno vrijeme.

Pre prestanka terapije SPIRIVOM, morate se obratiti svom lekaru jer se po prestanku primene leka simptomi mogu pogoršati.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva

Često se mogu javiti suvoća usta, manje često omaglica, glavobolja, poremećaji ukusa, zamućen vid, nepravilni otkucaji srca, upala grla, promuklost, kašalj, žgaravica, zatvor, gljivične infekcije usne šupljine i grla, osip, problemi s mokrenjem, bolno mokrenje.

Napomena: Kada uzmete prvu kapsulu iz blistera, morate nastaviti sa uzimanjem kapsule iz istog blistera sledećih 9 dana, jednu kapsulu dnevno.

Cena leka je oko 8 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.