Spedifen – lek za različite vrste bolova

0

Lek Spedifen sadrži ibuprofen i spada u grupu nestoroidnih antiinflamatornih lekova. Spedifen tablete imaju dejstvo protiv bolova, sprečavaju zapaljenja i snižavaju povišenu telesnu temperaturu. Ublaženje bola nastupa već nakon 25-30 minuta po primeni leka.

Namena leka: SPEDIFENse koristi protiv zubobolje, glavobolje, povišene telesne temperature, kod menstrualnog bola.

Kontraindikacije

Konsultujte lekara ako već uzimate neke lekove, patite od neke hronične bolesti, imate neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih. Lek SPEDIFEN ne smete koristiti ako ste preosetljivi na ibuprofen jer su moguće reakcije poput bronhospazma, astme, rinitisa ili koprivnjače.

Spedifen lek

Pažnja pri primeni je potrebna u slučaju krvarenja iz želuca ili iz creva, patite od čireva ili od krvarenja iz krvnih sudova mozga, ako imate ulcerozni kolitis, imate teku slabost bubrega i/ili jetre.

Lek se ne sme koristiti u trudnoći, posebno trećem trimestru.

Napomena: Treba izbegavati istovremenu primenu leka SPEDIFEN sa drugim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

Spedifen, hrana, piće i alkohol

Granule leka treba pre primene rastvoriti u čaši vode (200ml) i odmah popiti. Ako imate osetljiv želudac, preporuka je da lek uzmete sa hranom; Alkoholna pića se ne preoručuju paralelno sa Spedifenom.

Trudnoća i dojenje

Primena ovog leka u trudnoći nije preporučljiva a može se, u prva dva trimestra, uzimati samo po savetu lekara, dok se u trećem trimestru ne sme koristiti. Male količine leka se mogu naći u majčinom mleku pa se ne očekuje da će imati bilo kakav uticaj na bebu. Ako lek uzimate kratkotrajno, nema potrebe prekidati dojenje.

Doziranje

Svaka kesica leka sadrži 2,38 saharoze, pa obavestite vašeg lekara ako ste na posebnim dijetama ili ne podnosite neke šećere. Preporučljiva je primena najnižih efektivnih doza u toku najkraćeg perioda potrebnog za uspostavaljanje kontrole simptoma. Za odrasle i za decu stariju od 12 godina: 1 do 2 kesice. Ako je neophodno, na svakih 4 do 6 h uzimati po 1do 2 kesice leka, ali najveća doza ne sme da predje 1200 mg tokom 24 h.

Lek ne treba koristiti kod dece ispod 12 godina starosti!

Predoziranje: – Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom jer su tada mogući sledeći simptomi: mučnina, stomačni bol, povraćanje, dijareja, glavobolja, vrtoglavica, brži pokreti oka, poremećaj vida i zujanje u ušima.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Najčešće prijavljena neželjena dejstva su otežano varenje i proliv.

Prijavljena su i sledeća neželjena dejstva: preosetljivost, poremećaji nervnog sistema, glavobolja, vrtoglavica, pormećaji vida, depresija, konfuzija, zujanje u ušima, osećaj trnjenja, prividjenja, vrtoglavica, malaksalost, slabost, pospanost, zatim srčani poremećaji, srčana slabost, poremećaji krvnih sudova, povišen krvni pritisak, poremećaji disanja i grudnog koša, astma, teška astma, bronhospazam, otežano disanje, otežano varenje, pbolovi u stomaku, mučnina, čir na želucu, želudačnocrevna krvarenja, zatvor, anoreksija, krv u stolici, čirevi u usnoj duplji, poremećaji jetre i žuči, svrab, koprivnjača, tačkasto krvarenje, angioedemotok očnih kapaka i grla, promene na koži…

Cena leka je oko 40 dinara po kesici.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.