Sortis – lek za regulaciju lipida

0

Lek SORTIS koristi se za regulaciju lipida (masti). Tablete SORTIS se koriste za holesterol i snižavaju masnoću u krvi u slučajevima kada ishrana sa smanjenim unosom masnoća i promena načina života nisu dale očekivani rezultat. Kod pacijenata s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, SORTIS se primenjuje u svrhu snižavanja toga rizika.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati SORTIS ako ste alergičnina SORTIS ili bilo koji od sličnih lekova za snižavanje lipida u krvi, ili na bilo koji od sastojaka ovoga leka.

Ovaj lek se ne preporučuje ni ako Vam je jetra obolela, ako ste u reproduktivnom dobu a ne koristite kontracepciju, ako ste trudni, dojite ili pokušavate da ostanete trudni.

Sortis lek

Pažnja u primeni je potrebna ako ste stariji od 70 godina, imate probleme sa štitnjačom, neobjašnjive bolove u mišićima i ako redovno konzumrate i alkohol – veće količine. Izbegavajte sok od grejpfruta za vreme terapije ovim lekom jer taj sok može uticati na dejstvo leka.

Sortis – trudnoća i dojenje

Sigurnost primene SORTIS-a tokom trudnoće i dojenja za sada nije dokazana. Lek se ne preporučuje u tim stanjima.

Doziranje

Uobičajena početna doza leka je 10 mg jednom na dan za odrasle i decu stariju od 10 godina. Ako postoji potreba, doktor će povećati dozu dok se ne postigne željeni terapijski učinak. Najveća doza leka je 80 mg jednom na dan za odrasle i 20 mg jednom na dan za decu. SORTIS tablete se gutaju cele sa malo vode, nezavisno od obroka. Mogu se piti u bilo koje doba dana.

Trajanje lečenja određuje Vaš lekar. Ako dodje do predoziranja, javite se lekaru a ako ste zaboravili da uzmete dozu leka u predvidjeno vreme, nastavite sa terapijom uobičajeno i ne uzimajte nikada duplu dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

Kao i svi lekovi tako i Sortis tablete mogu da izazovu neke neželjena dejstva. Njih ipak neće osetiti svi pacijenti. Retko se može javiti ozbiljna alergijska reakcija s oticanjem lica, jezika i grla koja može prouzrokovati teške disajne tegobe kao i ozbiljna bolest s teškim ljuštenjem i oticanjem kože, stvaranjem plikova na koži, u ustima, očima i polnim organima, uz povišenu telesnu temperaturu, osip po koži, mišićna slabost, osetljivost i bol.

Vrlo retko se javlja neuobičajeno krvarenje ili pojava modrica, što može ukazivati na oštećenje jetre. Česte nuspojave su: upala nosnih puteva, bol u grlu, krvarenje iz nosa, alergijske reakcije, porast vrednosti šećera u krvi (ako imate dijabetes, nastavite s praćenjem nivoa šećera u krvi), porast vrednosti kreatinin kinaze u krvi, glavobolja, osećaj mučnine, opstipacija, gasovi, probavne tegobe, proli, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u leđima.

Manje esta neželjena dejstva leka su: gubitak apetita, porast telesne težine, pad vrednosti šećera u krvi, noćne more, nesanica, omaglice, obamrlost ili trnci u prstima ruku i nogu, smanjena osetljivost na bol ili dodir, promene čula ukusa, gubitak pamćenja, zamućen vid, zvonjenje u ušima i/ili glavi, povraćanje, podrigivanje, bol u želucu i stomaku, upala gušterače povezana s bolovima u želucu, hepatitis, opadanje kose…

Cena leka je od 1 300 do oko 2100 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.