Solcoseryl – mast za sluzokožu

0

Solcoseryl (mast, gel) koristi se kod bolnih stanja unutar usne duplje. Ovi bolni procesi mogu da nastanu zbog povreda ili zapaljenja sluzokože, ali i nakon operacija u oralnoj hirurgiji – stomatoloških intervencija. Solcoseryl gel za usnu duplju namenjen je lokalnom tretmanu upalnih, ulcerativnih i bolnih stanja sluznice u usnoj šupljini, desni i usana (za afte, bradavice, kod herpesa labialisa) i kod upale desni – gingivitis i periodontitis. Gel se koristi i kod dekubitisa nastalih zbog proteza.

Ako lekar tako odredi, ovaj gel možete primeniti i za rane – za njihovo oblaganje posle dentalnih i hirurških procedura (kao što su vadjenje zuba, postavljanje proteza, kiretaža, ljuštenje sluzokože, rane posle operacija…)

Solcoseryl gel

Aktivna materija leka je solcoseryl, hemodijalizat iz teleće krvi koji ima dejstvo u lečenju rana i lokalni je anestetik, kao i polidokanol koji trajno i brzo uklanja bol.

Korišćenjem ovog gela, gubitak bola nastupa brzo i to za minut do tri minuta po nanošenju. Efekat gela traje oko 5 sati u zavisnosti od lokacije problema i količine izlučene pljuvačke. Pasta ispunjava rane i formira zaštitni film koji oblaganjem spreava iritacije tokom jela i pića.

Način primene gela

Ako doktor nije drugačije odredio, nanesite oko pola centimetra gela u tankom sloju na mukoznu leziju 3 do 5 puta na dan. Najbolje je da je jedan put od toga pre spavanja uveče. Gel se ne sme utrljavati. Najbolje je da se stavlja na ranu koju ste najpre osušili, čistim rukama ili vatom. Posle čišćenja, isperite usta čistom vodom. To će omogućiti da pasta nabubri i da formira adhezivni zaštitni film. Ako tretirate dekubitise koji su naspali zbog proteza, gel treba staviti na suvu i čistu protezu. Preporuka je da, zbog poboljšanja adhezije, pre postavljanja proteze, usta isperete istom vodom.

Trajanje terapije treba da bude sve do potpunog zarastanja rana. Posle upotrebe, važno je da se tuba sa gelom dobro zatvori jer ona može u dodiru sa vlagom da se zatvori.

Nanošenje paste: Osušite ranu papirnim ubrusom ili vatom. Gel stavite na vatu ili čiste prste. Zatim stavite gel u tankom sloju. Ne utrljavajte. Ugladite pastu vlažnim prstom a ako je u pitanju velika rana, isperite usta čašom vode. Za dekubite od proteza, gel stavite na suvu protezu.

Mere opreza: Ovaj gel se ne sme koristiti kod beba mladjih od dve godine zbog rizika od laringealnog spazma i poremećaja disanja, usled dejstva ulja peperminta i levomentola. Takodje, gel ne treba primenjivati kod šupljih rаnа koje su hirurški ušivene.

Oprez je potreban u slučaju da je inficirana membrana rane, da ste bolesni, imate neke alergije i ako već pijete neke lekove.

Za akutne infekcije takodje se preporučuje ispiranje usta dezinfekcionim rastvorom (hloheksidin diglukonat). U cilju preventive, posavetujte se sa Vašim lekarom, ikoliko Vam se simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju nakon 10 dana tretmana gelom.

Cena masti je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.