Smecta – lek za dijareju

0

Smecta je lek za proliv. To je zapravo prašak za pripremu oralne suspenzije. Aktivna supstanca je diosmektit koja ima dejstvo da štiti sluzokožu probavnih puteva tako što ih oblaže i povećava otpornost prema agresivnim agensima. Tako ovaj lek uklanja simptome dijareje i bola koji je povezan sa oboljenjima jednjaka, želuca i creva.

Lek Smecta neće bojiti stolicu i pri primeni uobičajenih doza, neće da utiče na proces varenja hrane.

Smecta se primenjuje u lečenju simptoma dijareje i bola povezanog sa oboljenjima jednjaka, želuca i creva a kod beba i dece kod akutne i hronične dijareje.

Smecta lek

Sadržaj leka Smecta

Lek je pakovan u kesicama. Jedna kesica leka Smecta sadrži 3g diosmektita. Pomoćne materije su : Glukoza-monohidrat , Saharin-natrijum , aroma pomorandže i vanile. Jedna kesica sadrži 3,76g praška.

Kontraindikacije

Smecta prašak nemojte primenjivati ako ste alergični na diosmektit ili bilo koju od pomoćnih supstanci leka.

Pažnja pri primeni – Smecta se koristi za lečenje simptoma dijareje i bola, a kada se simptomi povuku, prestanite sa primenom leka.
Ako se simptomi ne povuku ili ne poboljšaju posle nedelju dana, obavezno se obratite svom lekaru. Ako bol u probavnim putevima prati groznica ili povraćanje, odmah se obratite svom lekaru.
Smecta prašak ne treba da koriste ni pacijenti sa retkim naslednim poremećajem netolerancije na fruktozu, ili lošom glukozno-galaktoznom apsorpcijom ili nedostatkom enzima saharaze izomaltaze.

Lek se koristi sa oprezom kod osoba kod kojih su patile često od hronične teške opstipacije (dugotrajnog zatvora).

Primena drugih lekova

Smecta nekada može da utiče na resorpciju i delovanje drugih lekova pa se ne preporučuje njena istovremena primena sa drugim lekovima.

Pitajte lekara za savet ako treba da uzimate i druge lekove.

Uzimanje leka Smecta sa hranom ili pićima

Smecta treba da se upotrebljava između obroka ali u slučaju da patite od ezofagitisa (zapaljenje jednjaka) prašak treba koristiti odmah posle jela.

Primena leka Smecta u periodu trudnoće i dojenja

Ako ste u drugom stanju ili ste u fazi dojenja,lek Smecta možete koristiti jedino ako je Vaš lekar procenio da je to neophodno.

Način primene Smecta praška

Izimajte ovaj lek onako kako Vam je to savetovao Vaš lekar. Važno je i da ne prekidate tretman jer može doći do izostanka terapijskog dejstva leka i pogoršanja simptoma bolesti.

Ako se ne pridržavate uputstva, lek neće pravilno delovati.

Sadržaj kesice treba rastvoriti sa 50 ml prokuvane i ohlađene vode. Rastvor se zatim upotrebljava za piće ili se dobro pomeša sa polutečnom hranom: supa, bareno voće ili pasirano povrće ili sa dečijom kašicom.

Kod odraslih se prosečno koriste 3 kesice dnevno, svaka rastvorena u pola čaše vode neposredno pre upotrebe. Ako je reč o akutnoj dijareji, terapija se prvog dana počinje duplom dozom (6 kesica).

Ukoliko ste uzeli veću dozu leka Smecta, nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom jer to može prouzrokovati ozbiljnu opstipaciju.

Nikada ne uzimajte dvostruku dozu leka kako biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek!

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Retko su prijavljivane reakcije preosetljivosti – osip praćen svrabom, koprivnjača ili angioedem.

Vrlo retki se dešava razvoj ili pogoršanje već postojeće opstipacije, ali i tada je moguće da se sa smanjenjem doze nastavi lečenje.

Lek je pakovan u kartonskoj kutiji sa 10 kesica praška.

Cena leka je oko 300 dinara za pakovanje od deset kesica.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.