Skinoren – krema za bubuljice

0

Skinoren je krema za bubuljice, akne i upaljeno lice. Aktivni sastojak je azelainska kiselina.

Lek Skinoren se koristi isključivo za lečenje akni i ne smete ga koristiti za bilo koje drugo stanje kože, na primer za ožiljke. Skinoren krema deluje tako što napada bakteriju (Propionibacterium acnes) koja je obeležena kao krivac za nastanak akni. Ova krema takodje smanjuje rast grubih i otvrdlih ćelija kože koje zatvaraju pore pa dovode do formiranja mitesera i bubuljica.

Kontraindikacije

Nemojte da koristite krem Skinoren ako ste alergični na azelainsku kiselinu, propilenglikol ili na bilo koji drugi sastojak kreme. Lek je namenjen isključivo za dermalnu upotrebu (za kožu). Ne sme da dodje u dodir sa očima, ustima ili drugom sluzokožom. Ukoliko se to ipak desi, odmah se obilno isperite hladnom vodom. Skinoren krema nije namenjena za upotrebu kod dece mlađe od 12 godina, jer nema dovoljno informacija o njena bezbednost u tom slučaju.

Skinoren krema

Primena leka Skinoren u trudnoći i dojenje

Usled ograničenih iskustava o upotrebu azelainske kiseline za vreme trudnoće, ako ste trudni ili dojite, Vaš lekar će odlučiti da li i dalje treba da koristite ovu kremu.

Napomena; Skinoren sadrži male količine benzoeve kiseline, koja blago iritira kožu, oči i sluzokožu.

Način upotrebe

Skinoren koristite onako kako Vam je Vaš lekar odredio. Kod odraslih i adolescenata (uzrasta 12-18 godina) treba najpre običnom vodom dobro oprati celu oblast koja treba da se leči. U slučaju da je koža baš masna, primenite blago sredstvo za čišćenje kože a pre nanošenja kreme, kožu dobro osušite.

Ako lekar nije drugačije propisao, lečenje Skinoren kremom se počinje primenom dva puta dnevno.

Ako Vam je koža vrlo osetljiva, za vreme prve sedmice lečenja kremu nanosite jednom dnevno, uveče a onda pređite na primenu dva puta na dan. Količina kreme koju ćete primeniti zavisi od veličine površine koja se leči. Primera radi, ako je celo lice zahvaćeno, svaki put kada nanosite kremu, upotrebite 2,5 cm, odnosno jedan gram kreme.

Ako lečite akne na grudima i leđima, kao i na licu, ne treba da koristite više od 10 g kreme na dan. Krema treba redovno da se koristi blagim utrljavanjem a posle korišćenja, operite ruke.

Vreme lečenja Skinorenom varira od osobe do osobe a zavisi od uzraženosti akni i od početka terapije. Poboljšanje stanja treba da očekujete nakon mesec dana a za optimalan efekat lečenja, kremu treba koristiti tokom nekoliko meseci. Ipak, kremu nikada ne treba koristiti duže od 12 meseci.

Moguće nuspojave

Povremeno se usled primene Skinoren kreme javlja lokalna iritacija kože, uglavnom na početku lečenja. Medjutim, iritacija su blage prirode i nestaju sa nastavkom lečenja. Ako iritacija i dalje uzrokuje probleme, smanjite količinu kreme, primenjujte je jednom dnevno ili privremeno stopirajte tretman.

Veoma često se od nuspojava javljaju pečenje, svrab ili crvenilo kože na mestu primene. Često se javljaju perutanje, bol, suvoća, promena boje kože ili iritacija na mestu primene kreme a povremeno – masna koža, akne ili obezbojenje kože, peckanje, dermatitis, nelagodnost ili otok na mestu primene. Retko se mogu javiti pucanje usana, mali plikovi, ekcem, ulceracija, osećaj toplote na mestu primene, alergijska reakcija. Ako planirate boravak na moru, solarijum i sunce, konsultujte se sa lekarom o načinu primene kreme.

Cena leka je oko 800 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.