Siofor – lek za šećernu bolest

0

Lek Siofor spada u grupu lekova bigvanida, koji se koriste za lečenje šećerne bolesti nezavisne od insulina (dijabetes melitus tip 2) kod odraslih i dece iznad 10 godina starosti.

Siofor 500 tablete snižavaju previsok nivo glukoze kod bolesnika sa šećernom bolesti a naročito kod pacijenata s prekomernom telesnom težinom kod kojih odgovarajuća kontrola glukoze u krvi nije postignuta samo promenom ishrane i vežbama.

Lekar može propisati samo Siofor 500 (kao jedinu terapiju) ili u kombinaciji s drugim oralnim lekovima za snižavanje glukoze u krvi ili insulinom, odraslim pacijentima i deci i adolescentima starijim od deset godina.

Siofor lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Siofor 500 ukoliko ste alergični na metforminklorid ili neki drugi sastojak ovog leka, zatim ako imate povećanu kiselost krvi ili opasno visoke vrednosti glukoze u krvi u fazi dijabetičke predkome; zatim, u slučaju da bolujete od zatajenja bubrega ili imate oštećenje bubrežne funkcije ni ako bolujete od stanja koja mogu dovesti do slabljenja bubrežne funkcije.

Lek se ne preporučuje ni ako bolujete od teške infekcije, cirkulatornog zatajenja, ako bolujete od akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do nedostatka kiseonika u tkivima,

ako ste imali nedavni srčani infarkt, oštećenu funkciju jetre ili akutno trovanje alkoholom ili bolujete od alkoholizma. Kada je u pitanju dejstvo leka za policistične jajnike ili za ovulaciju – konsultujte lekara.

Svakako obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova: Rendgenska kontrastna sredstva koja sadrže jod ili lijekove koji sadrže alkohol, Ranolazin ili cimetidin, kortikosteroide, lekove za lečenje bronhijalne astme i diuretike.

Ako imate prekomernu telesnu težinu, nastavite s redukcijskom dijetom za mršavljenje pod nadzorom lekara.

Ovaj lek i alkohol ne treba konzumirati zajedno jer postoji rizik od jakih neželjenih dejstava.

Lek u trudnoći, dojenje i plodnost

Bolesnice s dijabetesom koje su trudne, ili žele da ostanu trudne, ne smeju uzimati Siofor 500.

Takodje, ovaj lek se ne preporučuje ako dojite ili planirate dojenje.

Napomena: sposobnost upravljanja vozilima i mašinama može biti smanjena zbog moguće pojave niske koncentracije glukoze u krvi.

Doziranje

Preporučena doza za odrasle – Ukupna dnevna doza je 1-2 tablete. Maksimalna dnevna doza: 2 filmom obložene tablete 3 puta dnevno.

Deca iznad 10 godina starosti i adolescenti kao i bolesnici sa oslabljenom bubrežnom funkcijom treba da potraže savet lekara o doziranju.

Najbolje je da progutate cele tablete uz obrok ili nakon obroka uz dovoljno tečnosti.

Moguće nuspojave

Kao i svi lekovi, tako i Siofor može da izazove neke neželjene efekte, ali ih neće osetiti svi pacijenti. Važne nuspojava koja je retka je laktacidoza. Simptomi laktacidoze su povraćanje, bol u stomaku s grčevima u mišićima, opšte loše osećanje uz intenzivan umor i teškoće pri disanju.

Druge moguće nuspojave – probavni problemi kao što su mučnina, povraćanje i proliv, gubitak apetita, bol u stomaku.

Vrlo retko se javljaju kožne reakcije kao što su crvenilo, svrab i urtikarija.

Cena leka je od oko 100 do oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.