Sinoderm – lek za kožne probleme

0

Sinoderm (poluprovidna homogena mast bele do žute boje ili gel) sadrži fluocinolonacetonid i neomicin. To je kombinovani preparat čija je primena široka u lokalnom lečenju zapaljenjskih, pruriginoznih i alergijskih oboljenja kože. Dejstvo masti je takvo da eliminiše simptome i znake upale na mestu primene. Lek takodje sadrži i aminoglikozidni antibiotik, širokog spektra dejstva na gram-negativne bakterije i stafilokoke. Dermatolog može propisati ovaj preparat i za fleke po koži nastale usled različitih uslova i faktora.

Ovaj lek je namenjen za lokalno lečenje zapaljenjskih, pruriginoznih i alergijskih oboljenja kože. Mast se upotrebljava za lečenje sledećih oboljenja kože: za ekcem kod odraslih i kod dece, ra

unajući atopijski i diskoidni ekcem, za prurigo nodularis, lichen simplex i lichen planus, -seboroični dermatitis, za alergiju, kod kontaktnog alergijskog dermatitisa, kod reakcija na ubod insekta, kod opekotina od koje je izazvalo sunce, sa ili bez infekcije. Mast se koristi i kod suvih oboljenja kože. Može se koristiti kod odraslih i kod dece koja su starija od godinu dana.

Sinoderm lek

Kontraindikacije

Nemojte da koristite SINODERM mast ako ste: preosetljivi na lek, protiv akni i bubuljica, ako imate rozaceu, perioralni dermatitis, perianalni ili genitalni pruritus, virusnu infekciju kože (kao što su varičela ili herpes simpleks), ako imate neku primarnu bakterijsku ili infekciju koju su uzrokovale gljivice, zatim, ako imate tuberkulozu kože niti ako vas muči i psorijaza tipa plak. SINODERM mast se ne koristi kod dece mlađe od godinu dana kao ni kod osoba koje su obolele od mijastenie gravis.

Napomene: Duga kontinuirana terapija kortikosteroidima može da uzrokuje istanjenje površinskog sloja kože i proširenja površinskih krvnih sudova, naročito kada se primenjuju okluzivni zavoji ili se lek primenjuje na kožnim pregibima. U tom slučaju, može doći do poremećaja funkcije kore nadbubrežne žlezde. Naročit oprez je potreban u primeni leka kod dece, posebno kod dece mlađe od 2 godine.

Deca su zbog nežnije kože, osetljivija nego odrasle osobe pa se kod njih neželjena dejstva mogu češće javiti. Prečesta primena kortikosteroida može uticati na rast i razvoj dece. Pažnja je potrebna i ako se mast koristi na licu, i ne treba je koristiti duže od 5 dana bez lekarskog nadzora. Za primenu na telu – Sinoderm se koristi najduže 7 dana i dužu primenu sme odobriti isključivo lekar. Mast ne sme da dospe u oči. Pacijenti koji pate od loše cirkulacijom ne treba da koriste ovaj lek zbog mogućnosti nastanka ulceracije kože.

Sinoderm u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se primena leka SINODERM u toku trudnoće i dojenja, osim ako to nije krajnje neophodno, što će proceniti Vaš lekar.

Način primene

U dermalnoj upotrebi, za ostvarivanje terapijskog efekta potrebno je 1 do 2 puta dnevno tanko premazati obolelo mesto a prema potrebi se može koristiti i zavoj. Kod doziranja leka za decu, budite posebno obazrivu i primenite minimalnu moguću dozu koja daje klinički efekat a terapiju nemojte sprovoditi više od tri dana.

Moguća neželjena dejstva Sinoderma

Tokom primene ove masti mogu se javiti istanjivanje površinskog sloja kože, smanjena pigmentacija kože, pojačana maljavost, akne, pojava strija, proširenje kapilara, svrab, smanjena elastičnost kože i pojačana osetljivost na povrede. Retko, i to onda kad se mast koristi na većoj površini kože, u dužem period i sa okluzivnim zavojem ili kod dece, mogu se javiti sistemski neželjeni efekti sa supresijom kore nadbubrega.

Neomicin nakon lokalne primene može dovesti do alergijskih reakcija kao što su: kontaktni dermatitis, osećaj pečenja, crvenilo, osip i urtikarija. Posle lokalne primene leka na velikoj površini oštećene kože, mogu se pojaviti neželjeni efekti kao što je toksično dejstvo na sluh, bubrege, kao i neuromuskularna blokada. U tom slučaju, javite se lekaru za savet.

Mast treba čuvati na temperaturi do 25ºC. Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena leka je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.