Singulair – lek za astmu

0

SINGULAIR je lek koji je antagonist leukotrijenskih receptora. On stopira materije koje zovemo – leukotrijeni koji uzrokuju suženje i oticanje disajnih puteva u plućima. Njihovim blokiranjem lek poboljšava simptome astme i pomaže u kontroli astme.

Primena kod dece

Lek se koristi za sprečavanje simptoma astme tokom dana i noći kod bolesnika starosti od 6 meseci do 5 godina kod kojih astma nije dobro kontrolisana prethodnim lečenjem i kojima treba dodatna terapija.

SINGULAIR se može koristiti i kao alternativni lek inhalacijskim kortikosteroidima i za sprečavanje sužavanja disajnih puteva koje nastaje zbog telesnog napora kod pacijenata starosti od 2 godine i starijih. Na osnovu simptoma i težine bolesti, lekar će odrediti način uzmanja leka i doziranje. Lekar će možda ovaj lek propisati i za bronhitis.

Singulair lek

Simptomi astme, koje lek može ublažiti, uključuju: kašalj, piskanje u plućima i osećaj stezanja u grudima.

Kontraindikacije

Nemojte dati SINGULAIR svom detetu: ako je alergično na montelukast ili na bilo koji drugi sastojak leka a budite posebno oprezni ako se simptomi astme ili disanje Vašeg deteta pogoršaju.

Lek SINGULAIR koji se uzima kroz usta nije namenjen za lečenje akutnog napada astme.

Dete ne sme uzimati acetilsalicilatnu kiselinu (aspirin) ili protivupalne lekove ako se zbog njih simptomi astme pogoršavaju.

Uzimanje hrane i pića s lekom

SINGULAIR SINGULAIR oralne granule mogu se uzimati bez obzira na vreme uzimanja hrane dok se lek i alkohol u kombinaciji ne preporučuju.

Korišćenje leka u trudnoći i dojenje

Ovaj deo uputstva ne se odnosi na SINGULAIR mini oralne granule jer je taj lek namenjen za primenu kod dece starosti od 6 meseci do 5 godina. Međutim, uzimanje leka u trudnoći i tokom dojenja uključuje obavezno savetovanje sa lekarom.

Nuspojave – moguća neželjena dejstva leka

Tokom primene leka SINGULAIR vrlo retko su bile prijavljene nuspojave (omaglica i omamljenost). Najčešće nuspojave su: proliv, hiperaktivnost, astma, ljuštenje i svrab kože, osip. Osim toga, mogu se javiti bolovi u stomaku, glavobolja i žeđ.

Način primene leka

Deca treba da uzimaju lek uz nadzor odrasle osobe. SINGULAIR se mora uzimati svake večeri, i onda kada nema simptoma ili ima akutnog napada astme.

Za decu u dobi od 6 meseci do 5 godina, jedna vrećica SINGULAIR mini 4 mg oralnih granula uzima se kroz usta, jednom dnevno – uveče.

Za decu starosti od 6 meseci do 2 godine dostupne su SINGULAIR mini 4 mg oralne granule. Za decu starosti od 2 do 5 godina dostupne su SINGULAIR mini 4 mg tablete za žvakanje i SINGULAIR mini 4 mg oralne granule.

Ne preporučuje se primjena SINGULAIR mini 4 mg oralnih granula kod dece mlađe od 6 meseci.

SINGULAIR granule mogu se dati samostaln u usta ili pomešane s punom kašikom mekane hrane (kašica od jabuka, sladoled, šargarepa ili pirinač) koja treba biti ohlađena ili sobne temperature. Sadržaj kesice granula pomešajte s hranom i dajte unutar 15 minuta. Nikad ne ostavljajte pripremljenu mešavinu za kasniju upotrebu. SINGULAIR granule ne treba otapati u tečnosti ali posle primene leka, dete može popiti vodu.

Ako ste detetu dali više SINGULAIR oralnih granula nego što je trebalo, odmah se obratite lekaru! Simptomi predoziranja mogu biti bolovi u stomaku, pospanost, žeđ, glavobolja, povraćanje i hiperaktivnost.

Ako ste zaboravili dozu, nastavite leenje uobičajeno ali nikako nemojte detetu davati duplu dozu.

Lek SINGULAIR može kontrolisati astmu samo ako ga Vaše dete redovno uzima i onoliko dugo koliko je to propisao lekar.

Cena leka je oko 2 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.