Sinedol gel – preparat protiv bolova

0

Sinedol gel može se kupiti bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti ali je neophodno da ga pažljivo koristite. Proizvodjač leka je Hemofarm, Vršac.

Primena i indikacije

Preparat Sinedol (gel, mast) sadrži heparin natrijum, dimetilsulfoksid i dekspantenol. Namenjen je lečenju sportskih povreda i ostalih povreda mišića, tetiva i zglobova koje su izazvane tupom silom. Takođe, primenjuje se i u tretmanu bolesti perifernih vena, kao i u slučajevima akutnog neuralgičnog bola i zapaljenja u regiji ramenog zgloba.

Delovanje preparata

Lek Sinedol sprečava koagulaciju krvi u slučaju povreda. Aktivne supstance u preparatu omogućavaju brže prodiranje heparina u kožu, jača njegovo dejstvo, a deluje i protivzapaljenski, umanjujući bol i otoke tkiva. Dekspantenol iz gela pomaže zarastanje I obnavljanje kože koja je oštećena.

Sinedol gel

Kada se primenjuje Sinedol?

Sinedol se upotrebljava kod sportskih i drugih povreda (podlivi, iščašenja, uganuća, burzitis i tendovaginitis, oboljenja perifernih vena: tromboflebitis, proširene vene i posledične promene na koži, akutni neuralgični bol i zapaljenja u regiji ramenog zgloba.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj gel ako ste alergični na heparin, dimetilsulfoksid, dekspantenol ili na druge sastojke u preparatu, ako patite od bronhijalne astme, ako ste trudni ili dojite, imate oštećenje jetre ili bubrega, lupus erythematodes. Lek se sme koristiti kod dece mlađe od 5 godina.

Važne napomene

Nije preporučljiva primena ovog leka na otvorene rane. U slučaju pojave alergijskih kožnih reakcija prekinuti terapiju.

Sinedol u trudnoći i dojenje

Sinedol gel se ne sme koristiti tokom perioda trudnoće i dojenja.

Sinedol i drugi lekovi

Sinedol gel ne treba koristiti paralelno sa sulindakom. To je protivzapaljenski lek koji spada u grupu antireumatika.
Nijedan drugi lek ne sme da se stavlja na površinu kože neposredno pre ili posle nanošenja Sinedol gela.

Kako se koristi Sinedol?

Sinedol gel treba naneti dva puta dnevno na obolelo mesto, u tankom sloju ali bez utrljavanja. Nakon primene gela površinu kože nemojte pokrivati zavojem. Bitno je da Vam kožabude suva i čista pre nego što nanesete gel Sinedol.

Ako ste primenili veću dozu leka od onoga što Vam je preporučeno, obratite se odmah Vašem lekaru ili farmaceutu. Nemojte nikada primenjivati dvostruku dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek! Umesto toga, nastavite uzimanje leka kada za to stigne vreme.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Kao i svi lekovi, tako i Sinedol može izazvati neželjena dejstva kod nekih osoba. Prijavljeni su slučajevi gastrointestinalnih neželjenih efekata: mučnina, povraćanje, dijareja, zatvor i gubitak apetita. U pojedinačnim slučajevima, bila je izazvana reakcija preosetljivosti u vidu koprivnjače i angioneurotskog edema. Heparin može da uzrokuje smanjen broj krvnih pločica a opasnost od krvavljenja je veća kod osoba koje konzumiraju veće količine alkohola.

Dimetilsulfoksid koji se primenjuje na kožu, posebno u velikim koncentracijama može da izazove zapaljenja, osećaj peckanja, svrab, eritem , koprivnjaču i plikove. Tokom sledećih nanošenja, te reakcije obično izostaju. Dimetilsulfoksid iz preparata može da izazove prolaznu kratkotrajnu promenu osećaja ukusa, zadah na beli luk i alergijsku senzibilizaciju.

Ako uočite bilo koje simptome neželjenih reakcija, obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta.

Lek Sinedol treba čuvati na temperaturi do 25°C. U pakovanju leka je jedna tuba sa 40 g gela .

Cena leka je oko 1 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre

upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim

reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.