Sinacilin – lek protiv bakterijskih infekcija

0

Lek SINACILIN (kapsule, tablet) je antibiotik širokog spektra dejstva koji spada u grupu penicilina. Ovaj lek proizvodi Galenika, Beograd. Primena Sinacilina je široka i koristi se za lečenje velikog broja bakterijskih infekcija (za grlo zahvaćeno infekcijom, kod upala uha, infekcija disajnih puteva) i za sprečavanje infekcija posle hirurških intervencija (npr. vađenje zuba da bi se sprečila infekcija i otok zuba). Poznata je i namena ovog leka u okviru kombinovane terapije čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kontraindikacije

Lek SINACILIN ne smete koristiti ako ste alergični na amoksicilin, peniciline ili neku od pomoćnih supstanci u sastavu leka, kao ni ako nekada ranije imali alergijsku reakciju na antibiotike.

Sinacilin lek

Tokom korišćenja leka, vodite računa i budite oprezni ako bolujete od infektivne mononukleoze – ovu virusnu infekciju karakterišu upala grla, visoka temperature, umor, bol u mišićima i glavobolja, zatim ako imate poremećaj u funkciji bubrega ili otežano mokrite.

Napomena: SINACILIN može smanjiti efikasnost oralnih kontraceptiva, pa se za vreme terapije ovim lekom preporučuje primena i drugih vidova kontracepcije.

SINACILIN, hrana, piće i alkohol

Hrana i piće, nemaju značajna dejstva na uticaj leka.

SINACILIN u trudnoći i tokom dojenja

Ako ste u drugom stanju, nameravate da zatrudnite ili ako dojite posavetujte se sa svojim lekarom pre započinjanja primene ovog antibiotika.

Doziranje

Lek se primenjuje oralno i koristite ga onako kako Vam je odredio Vaš lekar. Doze i dužinu terapije odredjuje doctor. Kapsula se guta cela, sa dovoljno tečnosti, na početku jela ili neposredno pred obrok. Doze leka treba rasporediti ravnomerno tokom dana. Period između dve doze ne treba biti kraći od 4 sata ali nikada ne smete da uzmete dve doze leka unutar jednog sata. Najveća preporučena dnevna doza je 6 g (3 g – 2 puta dnevno). Za decu koja su slabija od 40 kg telesne mase, lekar će odrediti adekvatnu dozu leka. Uobičajena doza je – 20 mg do 90 mg po kilogramu telesne mase dnevno, podeljeno u dve ili tri doze. Kod odraslih, starijih pacijenata i dece teže od 40 kg , uobičajena doza je 250 mg, tri puta dnevno ali se u slučajevima teških oblika infekcija može povećati do 500 mg, tri puta dnevno.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Retko su prijavljene alergijske reakcije u vidu svraba i osipa po koži, otoka lica, usana, jezika ili drugih delova tela i otežanog disanja. To može biti ozbiljno i povremeno može dovesti do smrti. Prijavljeni su još i osip, koprivnjača ili modrice po koži. Kožne promene mogu biti praćene bolovima u zglobovima i poremećajem bubrežne funkcije. Od nuspojava su još zabeležene odložena alergijska reakcija koja se može manifestovati osipom, groznicom, bolom u zglobovima i uvećanjem limfnih žlezda, zatim crvenkasto-ljubičaste promene na koži, osetljivost površine usana, kapaka i intimne regije, umor i groznica.

U ostale nuspojave spadaju: promene u boji kože, ispupčenja ispod kože, plikovi, ljuštenje, crvenilo, bol, svrab i perutanje kože, visoka temperatura, groznica, upala grla i drugi znaci infekcije, povećana sklonost ka krvarenju, kolitis, bol i groznica, teški poremećaji funkcije jetre. Ako primetite promene na koži kao što su crvenilo, plikovi, modrice, žuta prebojenost kože i/ili beonjača, tamnija boja urina i svetlija boja stolice, dijareja sa tragovima krvi u stolici, odmah se obratite svom lekaru.

U slučaju da se jave manje teži oblici kožnih reakcija ( kožni osip, otoci po nogama, rukama, šakama i stopalima) posavetujte se sa doktorom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.