Sildena – lek protiv erektilne disfunkcije

0

Na tržištu su prisutni brojni preparati na razliitim bazama koji su namenjeni tretmanu erektilne disfunkcije, odnosno postizanju i održavanju erekcije kod muškaraca. Najpoznatiji svetski brend koji je verovatno i najprodavaniji je preparat –Vijagra. Lek sa istim dejstvom, a u proizvodnji domaće farmaceutske kuće „Hemofarm“, Vršac su Sildena tablete. U pitanju je po sastavu potpuno isti lek samo pod drugim imenom. Sildena tablete su medjutim, kada je pitanju cena, nešto povoljnije. Aktivni sastojak i Vijagre i Sildene je sildenafil koji služi za uspostavljanje erekcije.

Dejstvo leka Sildena

Sildena utiče na problem sa erekcijom nevezano za to da li je uzrok problema disfunkcije fiziološke ili psihičke prirode. Aktivni sastojak iz tablete, sildenafil ima dejstvo inhibitora enzima fosfodiesteraze cikličnog GMP, koji se tako zadržava i ima duže dejstvo. Što je duže njegovo dejstvo – duža je i erekcija.

Sildena lek

Sildenafil citrat ispoljava dejstvo na taj način sto se vezuje za odredjen receptore na krvnim sudovima penisa, zatim uzrokuje njihovu vazodilataciju odnosno dovodi do blagog širenja krvnih sudova pa je zbog toga dotok krvi u penis veći, pa je tako i erekcija jača i dugotrajnija. Ipak, u odnosu na to u kakvom su stanju krvni sudovi kod muškarca ( elastinost, način ishrane pacijenta, upotreba alkohola ili pišenje cigareta) ovaj lek može da ispoljava dejstvo u trajanju od 4 do 6 sati. Takodje, ove tablete ispoljavaju svoje dejstvo jedino uz seksualnu stimulaciju odnosno u prisustvu osobe suprotnog pola.

Lek Sildena se prodaje u pakovanju od po jedne tablete. Tablete su izgledom slične Vijagri – plave su i obložene filmom. Dostupne doze tableta su 25 mg, 50 mg i 100 mg.

Doziranje i način primene

Sildena tableta se, poput drugih preparata za erektilnu disfunkciju, uzima u period u oko seksualne aktivnosti. Napomena: Lek se ne sme uzimati u dozi većoj od 100 mg!

Ako se Sildena uzme odnosno popije sa hranom, uz obrok, moguće je da će dejstvo leka biti odloženo.

Obično se jedna tableta uzima 30 do 60 minuta pre seksualnog odnosa.Opšta je preporuka je da se tableta popije sa što manje vode i to na prazan stomak. Preporuena doza je 100 mg sildenafil citrate, odnosno jedna tableta dnevno.

Kontraindikacije

Lek Sildena nije namenjen za primenu kod žena, maloletnika niti kod dece! Preporuka je da se pre početka primene ovog preparata konsultujete sa Vašim lekarom, kako bi se predupredile sve eventualne neželjene reakcije na lek. Potrebno je i upoznati lekara sa istorijom bolesti i opštim zdravstvenim stanjem, naročito ako postoje neki posbni faktori rizika.

Mere opreza pri primeni leka

Pošto je ovaj preparat u potpunosti sličan sa Vijagrom, smernice za mere opreza su takodje slične. Pažnja u primeni je neophodna ako postoje odredjene hronične bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, bolesti bubrega i bolesti jetre.

Potrebno je obratiti pažnju i na moguće interakcije Sildene sa lekovima koje već pijete ili ste pili do nedavno. Ovo se posebno odnosi na lekove koji imaju funkciju u smanjenju krvnog pritiska. Pošto Sildena tablete imaju dejstvo da povišavaju krvni pritisak, nije preporučljivo koristiti je ako već koristite nitratne lekove. Važno je i da ovaj preparata ne treba da mešate sa nekim drugim pripravcima, lekovima ili preparatima koji su takodje namenjeni tretmanu erektilne disfunkcije.

Cena leka Sildena je oko 400 dinara po pakovanju.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.