Seroxat – lek protiv anksioznosti i depresije

0

Lek Seroxat je antidepresiv koji se koristi kod odraslih za lečenje: za depresiju i teške depresivne episode, opsesivno kompulzivnog poremećaja, paničnog poremećaja sa ili bez agorafobije, za anksioznost kod socijalnog anksioznog poremećaja / socijalne fobije, posttraumatskog stresnog poremećaja i generalizovanog anksioznog poremećaja.

SEROXAT tablete nisu namenjene za lečenje dece i adolescenata mladjih od 18 godina.

Kontraindikacije

SEROXAT se ne sme koristiti kod pacijenata koji su preosetljivi na paroksetin ili neki od pomoćnih sastojaka tableta.

Takodje, lek se ne treba koristiti paralelno sa inhibitorima monoaminooksidaze (MAO inhibitorima), u kombinaciji s tioridazinom ni sa pimozidom.

Ne preporučuje se istovremeno uzimanje SEROXATA i alkohola.

Seroxat lek

SEROXAT u trudnoći i dojenje

Ovaj lek se ne sme primenjivati kod trudnica, osim ako potencijalna korist za trudnicu prevazilazi moguće rizike po plod, što odlučuje lekar. male količine ovog leka se izlučuju u majčino mlijeko ali učinci paroksetina na dojenče nisu utvrđeni pa se zato SEROXAT ne sme primenjivati kod dojilja.

Doziranje i način primene leka

Preporuka je da se SEROXAT pije jednom dnevno, najbolje ujutru, uz obrok.

Bolesnici s depresijom ili opsesivno kompulzivnim poremećajem možda će zahtevati duže lečenje od nekoliko meseci, a još duže trajanje lečenja je kod osoba sa opsesivno kompulzivnim i paničnim poremećajem.

Kod teške depresivne episode, preporučena doza je 20 mg paroksetina na dan. Kod opsesivno kompulzivnog poremećaja,  preporučena doza je 40 mg paroksetina na dan. Kod paničnog poremećaja, preporučena doza je 40 mg paroksetina na dan. Kod socijalnih fobija, preporučena doza je 20 mg paroksetina na dan. Za terapiju posttraumatskog stresnog poremećaja, preporučena doza je 20 mg paroksetina na dan. Kod generalizovanog anksioznog poremećaja, preporučena doza je 20 mg paroksetina na dan.

Početne doze su obično niže i postepeno se povećavaju dok se ne dobije očekivani terapijski efekat. Vaš lekar će možda u zavisnosti od odgovora na terapiju, dozu leka prilagodjavati.

Prestanak uzimanja Seroksata

Treba izbegavati nagli prestanak primene ovog leka, kako bi se smanjile nuspojave dok je odvikavanje u toku.

Ako se tokom smanjivanja ili po prestanku terapije jave simptomi koje bolesnik teško podnosi, treba razmotriti novu primenu prethodno propisane doze, posle čega doktor može nastaviti sa smanjivanjem doza, ali u još dužim vremenskim razmacima.

Ako dodje do predoziranja, moguća je pojava sledećih simptoma: povraćanje, proširene zenice, povišena temperatura, promene krvnog pritiska, glavobolja, nevoljne mišićne kontrakcije, nemir, anksioznost i tahikardija. U tom slučaju, odmah se javite lekaru.

Nuspojave – moguća neželjena dejstva leka

U većini slučajeva terapiju nije potrebno prekidati pri pojavi nusefekata, čiji se intenzitet umanjuje kako terapija odmiče.

Vrlo učestalo se javljaju mučnina i seksualna disfunkcija. Učestalo su zabeleženi još pospanost, zevanje, znojenje, tremor, astenija, povećanje telesne mase, (i gojaznost) suva usta, nesanica, omaglica, zamućenje vida, opstipacija, proliv i smanjeni apetit i anoreksija.

Redje su se javljala abnormalna krvarenja, zbunjenost, halucinacije, ekstrapiramidni poremećaji, sinusna tahikardija, osip, svrab i prebojenost mokraće.

Retko su prijavljene sledeće nuspojave: hiponatrijemija, manične reakcije, uznemirenost, depersonalizacija, napadi panike, akatizija, konvulzije, bradikardija, trombocitopenija i hiperprolaktinemija -galaktoreja.

Vrlo retko se javljaju alergijske reakcije, sindrom neadekvatnog lučenja antidiuretskog hormona, serotoninski sindrom, akutni glaukom, gastroinestinalno krvarenje, periferni edemi, prijapizam, fotosenzitivne reakcije, poremećaji funkcije jetre, artralgija i mijalgija.

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.