Seroquel – lek protiv depresije

0

Lek Seroquel sadrži kao aktivnu supstancu – kvetiapin. Ove tablete spadaju u antipsihotike i koriste se u lečenju sledećih bolesti i stanja: Za depresiju i anksioznost, (bipolarna depresija, velike depresivne epizode u velikom depresivnom poremećaju), zatim, za stanje tuge, potištenosti, bezvoljnosti, osećaj krivice, kod nedostatka energije, gubitka apetita ili nesanice (za spavanje).

Seroqel se koristi i u stanjima u kojima se možete osećati vrlo uzbuđeno, ushićeno, uznemireno, puni entuzijazma ili hiperaktivno, kao i u stanju kada možete imati poremećenu sposobnost rasudjivanja koje uključuje agresivno ili razorno ponašanje. Lek se primenjuje i kod šizofrenije. To je stanje u kojem možete čuti ili osećati nešto što ne postoji ili verovati u nešto što nije istinito ili osećati neobičnu sumnjičavost, teskobu, smetenost, krivicu, napetost ili potištenost.

Seroquel lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Seroquel ako ste alergični na kvetiapin ili bilo koji drugi sastojak tableta. Ne bi trebalo koristiti ovaj lek ako uzimate bilo koji od sledećih lekova: lekovi za HIV, lekovi protiv gljivičnih infekcija ili nefazodon.

Mere opreza: Oprezno primenjujte Seroquel, ako Vi ili neko od članova Vaše porodice, ima ili je imao bilo kakve srčane tegobe, ako patite od niskog krvnom pritiska, ako ste imali moždani udar, ako patite od poremećaja jetre, imate šećernu bolest, ako imate demenciju, ako ste nekada imali nisku količinu belih krvnih zrnaca, ako patite od krvnih ugrušaka.

Postoji povećani rizik od pojave misli o samoubistvu kod odraslih osoba mlađih od 25 godina, koje boluju od depresije. Zato je preporučljivo pratiti osobu koja je naročito na početku terapije.

Doziranje i način primene

O početnoj dozi leka odlučuje Vaš lekar a doza održavanja će zavisiti o Vašoj bolesti i potrebama, ali je to obično od 150 mg do 800 mg. Tablete se uzimaju jednom dnevno. Tablete se piju cele i ne treba da se žvakaju niti da se mrve. Najbolje je da se tableta popije sa malo vode,

bez hrane , najmanje jedan sat pre obroka ili pre spavanja.

Važno je da za vreme lečenja Seroquelom ne pijete sok od grejpfruta. Takodje, dužinu terapije odredjuje lekar pa zato nemojte sami prekidati lečenje bez odobrenja doktora.

Seroquel ne smeju koristiti deca i adolescenti mlađi od 18 godina. Ako se predozirate ovim lekom, možete osetiti pospanost, omaglicu i nepravilne otkucaje srca pa se zato odmah obratite svom lekaru.

MOGUĆE NUSPOJAVE – neželjena dejstva leka

Vrlo često se mogu javiti omaglica, glavobolja, suvoća usta, simptomi ustezanja, nesanica, muka, proliv…

Projavljeni su još i: razdražljivost, ubrzani otkucaji srca, začepljen nos, zatvor, želudačne tegobe ,osećaj slabosti, nesvestica, oticanje ruku ili nogu, nizak krvni pritisak pri ustajanju, povećana količina šećera u krvi, zamagljen vid, nenormalni pokreti mišića, drhtanje, osećaj nemira ili bezbolna ukočenost mišića, nenormalni snovi i noćne more, pojačani apetit, razdražljivost, poremećaji u govoru, razmišljanje o samoubistvu i pogoršanje depresije. Od nuspojava se još mogu javiti i nedostatak vazduha, vrućica, alergijske reakcije, teško gutanje, osip, koprivnjača, neugodan osećaj u nogama, polna disfunkcija, pogoršanje postojeće šećerne bolesti, znojenje koje je pojačano, žutica, hepatitis, prijapizam, oticanje dojki i neočekivano izlučivanje mleka iz dojki, menstrualni poremećaji, krvni ugrušci u venama…

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.