Sermion – lek protiv demencije

0

Nicergolin (Sermion) se koristi za tretiranje senilne demencije i drugih poremećaja sa vaskularnim poreklom. Dokazano je da povećava mentalnu agilnost pacijenata i poboljšava razboritost i percepciju. Ovaj lek takodje snižava vaskularni otpor i povećava arterijski krvni protok u mozgu, i na taj način poboljšava iskorišćavanje kiseonika i glukoze u moždanim ćelijama. Sermion ima slična svojstva i u ostalim drugim delovima tela, a naročito u plućima.

Lek Sermion je registrovan u više od pedeset zemalja, i primenjuje se duže od tri decenije u lečenju kognitivnih, afektivnih, i biheviornih poremećaja kod starijih ljudi.

Sermion tablete

U određenim stanjima bolesti čoveka ponekad može doći do pogoršavanja cirkulacije u perifernim delovima tela kao što su glava, vrat, ruke i noge. Neke od brojnih bolesti cirkulacije koje nastaju ako se protok smanji u krvnim sudovima srca su angina pektoris ili infarkt. Lošija i slaba cirkulacija u mozgu može da uzrokuje cerebrovaskularnog inzulta, apopleksije, odnosno – moždani udar. S druge strane, problem sa smanjenjem cirkulacije u određenim nevitalnim delovima tela, na prime u rukama, nogama ili u nevitalnim krvnim sudovima dovodi do raznih simptoma kao što su bol, slabost i trnjenje a nisu retki ni poremećaji u mikrocirkulaciji u očima ili ušima. Nekad, cirkulacija se toliko pogorša, da može da izazove propadanje i nekroze tkiva, naročito na nogama.

Lekovi koji se koriste u lečenju perifernih vaskularnih bolesti zovu se periferni vazodilatatori. Medju njima su bametan, pentoksifilin, tolazolin, ciklonikat, dihidroergotoksin, naftidrofuril, kalidinogenaza, ifenprodil i azapetin.

Sermion tablete – Nicergolin

Ove tablete imaju višestruko dejstvo na cerebralni metabolizam i neurotransmisiju kod bolesnika. Kod pacijenata koji pate od senilne demencije degenerativnog i vaskularnog porekla ovaj lek poboljšava: kognitivne simptome, ukupnu kliničku sliku, socijalnu aktivnost i kvalitet života pacijenta, zatim, podstiče pažnju i koncentraciju pacijenta jer povećava aktivnost brzih talasa EEG-a.

Odredjene studije uradjene kod više od 2 400 pacijenata nesumnjivo potvrdjuju efikasnost i dobru podnošljivosti ovog leka, što znači da su i nuspojave svedene na minimum. Poboljšanje kognitivnih simptoma i kompletne kliničke slike dešava se nakon samo 2 meseca od početka terapije a uz dalji trend napretka tokom šest meseci terapije.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Sermion tablete se inače dobro podnose, i pojave neželjenih efekata su retke. One su blagog intenziteta i uglavnom prolaznog karaktera, dok se ne razlikuju mnogo od placeba. Kod oko 10% pacijenata, prijavljene su sledeće nuspojave: dispepsija, nauzeja, povraćanje, dijareja vertigo, pospanost, hiperemija kože, hipotenzija, vrtoglavica, nesanica,osećaj toplote, umor ili ortostatski poremećaji.

Kontraindikacije

Sermion tablete nemojte koristiti ako ste preosetljivi na aktivnu ili bilo koju drugu komponentu u leku, ako ste nedavno imali infarct miokarda, ako patite od teških krvarenja i ako imate bradikardiju.

Sermion u trudnoći i dojenje

Tablete Sermion se ne preporučuju pacijentkinjama koje su u drugom stanju ili koje doje.

Oprez u primeni je neophodan ako upravljate vozilima ili mašinama. Moguće je da će ove tablete uticati na vašu pažnju tokom ovih radnji pa zato nemojte rukovati mašinama niti voziti dok ste na terapiji ovim lekom.

Sermion i drugi lekovi

Sermion može da stupi u reakciju sa lekovima kao što su antihiperterizivi i antikoagulansi. Ako koristite neki od takvih lekova, pre primene Sermiona se obavezno konsultujte sa lekarom.

Doziranje

Ako lekar nije drugačije propisao, uobičajeno je da se uzima jedna do 3 tablete na dan.

Cena leka je oko 900 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.