Seretide diskus – lek za olakšavanje disanja

0

SERETIDE DISKUS sadrži dva leka: salmeterol i flutikazonpropionat. Salmeterol je bronhodilatator dugog dejstva i deluje tako što opušta mišiće u malih disajnim putevima, odnosno u plućima što dovodi do olakšanog disanja. Taj učinak traje tokom najmanje 12 sati.

S druge strane, flutikazonpropionat kao kortikosteroid smanjuje oticanje i iritaciju u plućima.

Ovaj lek se koristi u prevenciji problema u disanju kao što su: astma i hronična opstruktivna plućna bolest. Seretide Diskus smanjuje pogoršanje simptoma ali lek morate uzimati svakog dana na način koji je odredio lekar. Seretide će pomoći zaustavljanje pojave nedostatka vazduha i piskanja u grudima. Medjutim, ako su se teškoće pri disanju i piskanje već pojavili, lek neće delovati, već je potrebno uzeti brzodelujući, simptomatsko, lek kao što je salbutamol.

Seretide diskus lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Seretide Diskus ako ste alergični na salmeterolksinafoat, flutikazonpropionat ili na pomoćni sastojak – laktozu monohidrat.

Oprez u primeni leka je neophodan ako imate neku srčanu bolest, stanje preaktivne štitne žlezde, visoki krvni pritisak, šećernu bolest jer Seretide može povisiti novo šećera u krvi, zatim, ako imate nisku koncentraciju kalijuma u krvi, ako imate ili ste nekada ranije imali tuberkulozu pluća.

Seretide Diskus i drugi lekovi

U nekim slučajevima, Seretide nije preporučljivo koristiti sa nekim drugim lijekovima. Ako uzimate neke od sledećih lijekova: beta blokatore, antivirusne lekove ili lekove za lečenje gljivičnih infekcija, recite lekaru jer neki od tih lekova mogu povećati količinu flutikazonpropionata ili salmeterola u Vašem organizmu, što može povećati i rizik od nuspojava.

Doziranje i način primene

Uvek uzimajte Seretide Diskus onako kako Vam je to preporučio lekar. Za astmu, kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina, uzima se jedan udah dva puta dnevno.

Ukoliko slučajno uzmete veću dozu od propisane, mogu se javiti lupanje srca i drhtavica, glavobolja, slabost u mišićima i bolovi u zglobovima. S druge strane, ne uzimajte dvostruku dozu kako bi nadomestili onu propuštenu.

Veoma je važno da uzimate Seretide svakog dana, kako Vam je to propisano i da nastavite lečenje sve dok lekar ne kaže da prekinete. Nagli prekid lečenja može pogoršati probleme s disanjem ili retko uzrokovati bol u želucu, umor i gubitak apetita, mučninu i proliv, gubitak na težini, glavobolju ili pospanost, smanjenje koncentracije kalijuama u krvi i smanjenje krvnog pritiska.

Seretide diskus u trudnoći

Primjena leka Seretide kod trudnica treba razmotriti samo ako je očekivana dobrobit za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Preporuka je da trudnice treba lečiti najmanjom mogućom delotvornom dozom flutikazon propionata koja je potrebna za kontrolu simptoma astme.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

Alergijske reakcije: jako zviždanje i kašalj, otoci usta, jezika i grla…

Vrlo česte nuspojave su glavobolja, koja obično prestaje tokom nastavka lečenja, dok je kod bolesnika s KOPB-om zabeležena veća učestalost prehlada. Česte nuspojave su gljivice u ustima i grlu, nadražen jezik i grlo kao i promukli glas.

Prijavljene sui palpitacije koje su obično bezopasne i prolaze sa nastavkom lečenja, zatim grčevi u mišićima. Kod pacijenata sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću zabeleženi su upala pluća i bronhitis.

Manje česte nuspojave su osip i vrlo brzi otkucaji srca , a vrlo retke nuspojave koje se javljaju kod manje od 1 od 10 000 bolesnika su teškoće s disanjem ili piskanje koje se pogoršava odmah posle primene Seretida. U tom slučaju, prekinite terapiju ovim lekom.

Napomena: Seretide može uticati na produkciju steroida u telu, posebno ako se tokom dugih vremenskih razdoblja koriste visoke doze. Takvi su na primer učinci na sporiji rast dece i adolescenata,stanjivanje kostiju, katarakta i glaukom, porast telesne mase…

Ako imate dijabetes, možda će biti potrebne češće kontrole novoa šećera u krvi pa onda i po potrebi prilagodjavanje terapije.

Cena leka je oko 7 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.