Septolete plus – lek za upaljeno grlo

0

Septolete Plus (med i limeta, mentol – lozenge ili sprej) mogu se nabaviti bez lekarskog recepta, ali je neophodno da se pažljivo koriste kako bi se postigli najbolji rezultati. Važno je da se, ako se simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje nakon 3 dana, obratite lekaru.

Septolete plus imaju analgetsko i antimikrobno dejstvo. Dezinfikuju usta i koriste se za grlo jer ublažavaju bol. Uništavaju brojne bakterije i gljivice, i u izvesnoj meri sprečavaju razvoj virusa. Zato se koriste kod zapaljenja usta i grla jer sprečavaju razvoj ozbiljnijih bakterijskih zapaljenja. Pošto utiču na vlaženje i zategnutost površina, zaustavljaju rast bakterija. Ublažavaju i bol pri gutanju, koji je neretko pratilac infekcija i upala usta i grla.

Septolete plus med i limeta su pogodne i za dijabetičare, ne utiču na oštećenje zuba, jer ne sadrže šećer. Uspešna je njihova primena i kod zapaljenja ždrela, krajnika i kod angine.

Septolete plus

Kontraindikacije

Nemojte da koristite Septolete plus u slučaju da ste alergični na benzokain, cetilpiridinijum-hlorid ili na neki drugi sastojak leka.

Oprez u primeni je neophodan i ako imate ozbiljniju infekciju praćenu visokom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Ako ste dijabetičar, znajte da svaka lozenga sadrži 1 g maltitola koji utiče na nivo šećera u krvi. Lozenge Septolete plus med i limeta se ne preporučuju deci koja su mladja od 12 godina.

Recite lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do skoro uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Napomena: Nemojte koristiti Septolete plus neposredno pre obroka ni zajedno sa mlekom, jer mleko smanjuje antimikrobno dejstvo leka.

Septolete Plus u trudnoći i dojenje

Nema dovoljno podataka o bezbednosti korišćenja ovog leka za vreme trudnoće i dojenja, pa se ne preporučuje upotreba septoleta plus tokom trudnoće i dojenja.

Važna informacija: Septolete plus med i limeta sadrže maltitol i sirup maltitola pa u slučaju netolerancije na neke od šećera, za savet se obratite lekaru.

Način upotrebe

Septolete uzimajte isključivo onako kako Vam je objasnio lekar. Kod odraslih i dece starije od 12 godina se preporučuje jedna lozenga na 2 do 3 sata, po potrebi, ali ne više od 8 lozengi dnevno. Lozenga se polako otapa u ustima. U slučaju da ste uzeli više lozengi od propusanih, rizik od predoziranja je minimalan. Mogu se javiti mučnina, povraćanje i dijareja.

Nemojte uzimati duplu dozu ako ste propustili da uzmete prethodnu.

Moguće nuspojave

Kao i drugi lekovi tako i Septolete Plus med i limeta, mogu uzazvati neželjena dejstva, mada se ona neće ispoljiti kod svih. Retko se javljaju gastrointestinalni problemi, veoma retko reakcije preosetljivosti a zabeleženo je povećanje nivoa methemoglobina u krvi kod primene benzokaina. Ako neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Septilete Plus lozenge su tamnožute boje, okrugle, glatke, bikonveksne i jadna kutija sadrži njih 18. Proizvodjač je Krka d.d., Novo mesto, Slovenija.

Cena leka je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.