Sanaderm – mast protiv infekcija

0

Mast Sanaderm sadrži srebro sulfadiazin. To je antibiotik koji deluje na veliki broj bakterija i uglavnom se koristi u lečenju i sprečavanju infekcija koje su izazvale opekotine. Srebro sulfadiazin se kao lek i u vidu krema koristi i kod drugih stanja kože kao što su ulkus kruris ili dekubitus, za kožu tela ali i za lice, gde je zarastanje nemoguće zbog infekcije kao i u prevenciji infekcija u slučaju presađivanja kože. Mast Dermazin je moguća zamena za Sanaderm.

Sanaderm se još koristi i u profilaksi i terapiji infekcija koje prate opekotine drugog i trećeg stepena, varikozne i dekubitusne ulkuse, kao i u profilaksi infekcije kožnih transplantata. Sanaderm se nekada može koristiti i za ekcem, ali samo po preporuci dermatologa.

Sanaderm mast

Kontraindikacije

Nemojte upotrebljavati Sanaderm ako ste alergični na bilo koji sastojak preparata ili ako ste preosetljivi na druge sulfonamide. Mast se ne sme koristiti kod nedonoščadi, novorođenčadi i odojčadi do 2 meseca starosti. Sanaderm nije namenjen za primenu kod trudnica, tokom dojenja i kod ulcus crurisa ili dekubitusa koji obilno curi. Preparat je namenjen samo za spoljnu upotrebu!

Oprez u primeni je neophodan kod pacijenata sa insuficijencijom jetre i bubrega.

Primena ovog leka može izazvati sekundarnu gljivičnu infekciju. Sanaderm krem se koristi sa posebnom opreznošću kod bolesnika kod kojih ima rizika preosetljivosti na sulfonamide, furosemid, tiazidne diuretike, oralne antidijabetike i veštačke boje.

Lek ne treba koristiti u trudnoći izuzev ako lekar ne smatra da je to neophodno. Lek treba koristiti sa oprezom kod dojilja i to jedino kada lekar proceni da je korist za majku veća od mogućeg rizika po bebu.

Način primene masti

Srebro sulfadiazin se stavlja na očišćenu i obrađenu ranu u vidu 1% krema jednom ili dva puta dnevno. Pri nanošenju treba koristiti sterilne rukavice, a debljina krema treba da je 1,5 mm.

Srebrosulfadiazinski krem treba konstantno da pokriva celu ranu i mora da se opet nanese ako se slučajno ukloni.

Lek se koristi ukoliko postoji opasnost od infekcije, i to onda kada Vaš lekar to odredi. Lečenje površinskih opekotina traje od nekoliko dana do, najviše, mesec dana.

Nuspojave – Neželjena dejstva leka

Kao i svi lekovi tako i krema Sanaderm može izazvati neke neželjene efekte koji se pak neće javiti kod svih osoba koje mast koriste. Neželjena dejstva koja može izazvati ova mast su retka i obično su posledica resorbovanja sulfadiazin kao što je na primer osetljivost na svetlost. Alergijske reakcije su uglavnom svrab, osećaj pečenja, ospa na koži, leukopenija…

Nakon primene krema na veće površine kože i jače resorpcije sastojaka, mogu se javiti i poremećaji funkcije bubrega sa kristalurijom, poremećaji funkcije jetre, nervnog sistema, glavobolja, ataksija, vrtoglavica, pospanost, teže kožne promene…Zato je važno pratiti preporuke lekara.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept. Tuba sadrži 50 grama jednoprocentne masti. Cena masti je oko 250 dinara. Proizvodjač je farmaceutska kuća Zdravlje, Leskovac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.