Sabax – kapsule protiv povišene kiseline u želucu

0

Sabax je lek – inhibitor protonske pumpe. Ove kapsule smanjuju izlučivanje želudačne kiseline i tako olakšavaju tegobe u stanjima gde je nivo te kiseline povišen. Sabax tablete za želudac se primenjuju u lečenju čira na dvanaestopalačnom crevu ili na želucu, kod zapaljenja jednjaka, zatim u prevenciji refluksnog ezofagitisa, za otklanjanje gorušice i vraćanja kiselog želudačnog sadržaja, u lečenju poremećaja varenja, za lečenje infekcije izazvane Helicobacter pylori, koja uzrokuje gastritis i čir na želucu i kada se dodatno daju antibiotici.

Sabax se koristi i za lečenje i prevenciju čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu koji su posledica uzimanja nesteroidnih antizapaljenskih lekova kao i u stanjima kao što je Zollinger- Ellison-ov sindrom.

Sabax kapsule

Kontraindikacije

Lek SABAX ne smete koristiti ako ste alergični na lansoprazol ili na neki od ostalih sastojaka u preparatu, i u slučaju da istovremeno uzimate atazanavir. Upozorite lekara ako imate umereno ili teško oboljenje jetre jer će tada možda biti prilagodjeno doziranje a doktor će možda zahtevati da se uradi endoskopija kako bi se isključila moguća maligna oboljenja.

Ako pri primeni ovog leka dobijete dijareju, obratite se odmah lekaru. Uzimanje ove grupe lekova u periodu od godinu dana ili duže može umereno povećati rizik od preloma kuka, ručnog zgloba ili kičme.

Primena drugih lekova

Obavestite lekara ukoliko uzimate neke od sledećih lekova: ketokonazol, itrakonazol, rifampicin, digoksin, teofilin , takrolimus, fluvoksamin, antacide, sukralfat i kantarion.

Optimalni efekt leka SABAX se postiže ako se lek uzima 30 minuta pre jela. Ne preporučuje se da se tokom lečenja ovim lekom konzumira i alkohol.

Primena leka SABAX u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću, ili ukoliko dojite, obratite se Vašem lekaru.

Uticaj leka na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama

Kod nekih pacijenata se mogu javiti vrtoglavica, malaksalost i poremećaji vida, što može uticati na sposobnost prilikom upravljanja motornim vozilom ili mašinama, pa se savetuje oprez.

Način primene i doziranje

Sabax kapsule se gutaju cele, sa malo tečnosti. Doziranje je individualno, zavisi od prirode bolesti i odredjuje ga lekar.

Ako Vam je propisano da uzimate jednu kapsulu dnevno, pokušajte da uzimate ovaj lek uvek u isto doba dana, a najbolje ujutru, pre doručka. Ako treba da uzimate dve kapule Sabax-a dnevno, trebalo bi da jednu kapsulu popijete ujutru pre doručka, a drugu uveče.

Uobičajeno doziranje: Lečenje gorušice i vraćanja kiseline: jedna kapsula od 15 mg ili 30 mg dnevno, u trajanju od mesec dana. Dugotrajna prevencija refluksnog ezofagitisa: jedna kapsula od 15 mg dnevno. Lečenje čira na želucu: jedna kapsula od 30 mg dnevno, u trajanju od mesec dana. Za čir na dvanaestopalačnom crevu: jedna kapsula od 30 mg dnevno, u trajanju od 2 sedmice.

Kod zapaljenja jednjaka: jedna kapsula od 30 mg dnevno, u trajanju od četiri nedelje. Lečenje poremećaja varenja: po potrebi, 15 mg ili 30 mg jednom dnevno, tokom 2 do 4 sedmice a u zavisnosti od težine i dužine trajanja simptoma.

Lečenje infekcije izazvane Helicobacter pylori: uobičajena doza je jedna kapsula od 30 mg u kombinaciji sa dva različita antibiotika ujutru, i jedna kapsula od 30 mg uveče u kombinaciji sa dva različita antibiotika. Terapija obično traje nedelju dana.

Neželjena dejstva leka – nuspojave

Od nuspojava su prijavljene: glavobolja, vrtoglavica; dijareja, opstipacija, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, gasovi u stomaku, suvoća usta ili grla; ospa, koprivnjača, svrab, promene u testovima funkcije jetre; malaksalost, depresija; bolovi u mišićima i zglobovima, prelomi kuka, ručnog zgloba ili kičme; zadržavanje tečnosti u organizmu i pojava otoka, promene u broju krvnih ćelija…

Cena leka je oko 500 dinara. Proizvodjač je Hemofarm Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.