Pulmicort – lek za astmu

0

Lek Pulmicort Respules (ampule za inhalaciju) se koristi za lečenje astme. Koriste ga pacijenti koji ne mogu primenjivati lek koristeći sprej za inhalaciju ili Turbuhaler. Pulmicort ublažava i sprečava upalu disajnih putova kod astme. Lek je namenjen za redovnu upotrebu i terapiju održavanja, ali nije namijenjen za pružanje brzog olakšanja kod akutnih napada astme.

Za potpuno dejstvo u lečenju, liječenja može biti potrebno nekoliko tjedana. Pulmicort Respules se koristi i za liječenje pseudokrupa, u vrlo ozbiljnim slučajevima u kojima je potrebno bolničko liječenje. Pseudokrup je akutna virusna upala ždrijela koja se obično javlja u dojenčadi i male djece.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste alergični na budezonid ili neki drugi sastojak leka.

Pulmicort lek

Ako imate bolest jetre, tuberkulozu pluća, gljivičnu ili virusnu infekciju disajnih puteva, javite se lekaru pre primene ovog preparata.

Da biste smanjili rizik gljivične infekcije u ustima, ispirite usta vodom posle svakog doziranja.

Upotreba kod dece i adolescenata

Retko se kod dugotrajnog lečenja budezonidom, može usporiti rast dece i adolescenata pa će  lekar redovno proveravati detetovu visinu.

Pulmicort u trudnoći i dojenje

Dosadašnja iskustva nisu pokazala povećanje rizika od malformacija, ali ipak, razgovarajte sa svojim lekarom pre primene ovog leka.

Budezonid se izlučuje u majčino mleko ali pri poštovanju terapijskih doza, Pulmicort Respules neće imati uticaj naodojče.

Doziranje i način upotrebe

Primenjujte Pulmicort Respules onako kako Vam je rekao lekar. Doktor će propisati dozu određenu za Vas a ona zavisi od težine astme. Pulmicort Respules se mora koristiti redovno, odnosno svaki dan, čak i kad nema simptoma.

Pulmicort Respules suspenzija se udiše preko inhalatora. Kad udahnete kroz nastavak za usta ili masku, lek ide do disajnih puteva pa je  važno da se udiše ravnomerno i smireno.

Bebe i deca: Uobičajena doza za bebe i kod dece je 2 mg leka koja se može  dati odjednom ili podeljena u dve doze od 1 mg u razmaku od pola sata.

Primena se može ponavljati svakih 12 sati tokom najviše 36 sati ili dok ne nastupi poboljšanje.

Promešajte suspenziju pre upotrebe pažljivo vrteći spremnik. Spremnik držite uspravno i otvorite zakrećući krilce  pa onda istisnute tečnost u komoru atomizatora. Crtica pokazuje volumen od 1 ml nivo tečnda se spremnik drži naopačke. Ako je za upotrebu potreban 1 ml, ispraznite sadržaj dok  tečnost ne dosegne crticu. Spremnik držite zaštićen od svetlosti. Pažljivo protresite  spremnik pre upotrebe a atomizator mora uvek sadržati 2 ml na početku.

Maska za lice može se primeniti kako bi detetu olakšala udisanje. Isperite usta vodom nakon svakog uzimanja kako biste eliminisali ostatke leka u ustima.

Ako ste jednom uzeli dozu veću od propisane, verovatno neće biti neželjenih učinaka ali ako ste uzimali veću dozu konstantno, moguća je štetnost i postoji rizik od neželjenih popratnih učinaka.

Nemojte uzeti duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljenu.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

Ako se jave oticanje lica, usana, jezika i/ili grla uz otežano gutanje,  koprivnjaču i otežano disanje, morate se odmah javiti lekaru jer to mogu biti znakovi ozbiljnog stanja koji se naziva angioedem.

Česte nuspojave su  gljivična infekcija usne duplje i grla, kašalj, promuklost i iritacija grla. Retke nuspojave su reakcije preosetljivosti kao što je koprivnjača, kožni osip, ekcem, depresija, nemir, nervoza, promene u ponašanju, bronhospazam, promena boje glasa i promuklost, kao i pojava modrica.

Ostale nuspojave su glaukom, katarakta, poremećaji spavanja, teskoba, agresivnost, osećaj uznemirenosti ili razdražljivosti.

Sadržaj otvorenog spremnika sa lekom se mora iskoristiti unutar 12 sati od otvaranja.

Cena leka je od oko 800 dinara do oko 2 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.