Pikovit – vitaminski preparat

0

Pikovit forte tablete i Pikovit sirup sadrže važne vitamine, neophodne za pravilan razvoj i rast dece i njihov imunitet.

Pikovit tablete sadrže jedanaest najvažnijih vitamina prilagodjene dnevnim potrebama dece uzrasta od 7 godina i više. U tabletama nema šećera, i ne utiču štetno na zube.

S druge strane, tablete sadrže manitol, maltitol i aspartame, što im daje prijatan ukus.

Važnost vitamina

Vitamini su materije visoke biološke vrednosti. Važni su jer regulišu biohemijske procese u ljudskom organizmu. Vitamini iz grupe B – (B1, B2, B6, B12, pantotenska kiselina i nikotinamid) imaju važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masti, i pri radu nervnog sistema. Folna kiselina je značajna za nastanak i obnavljanje krvnih zrnaca kao i za njihovo pravilno funkcionisanje.

Pikovit lek

Vitamin A je važan za razvoj epitelnih ćelija i sintezu vidnog pigmenta a Vitamin D reguliše korišćenje kalcijuma i omogućava pravilnu mineralizaciju kostiju i zuba.

Vitamin C utiče na pravilnu resorpciju gvožđa i učestvuje u brojnim oksidoredukcionim procesima u telu.

Vitamin E jeantioksidant koji štiti ćelijske membrane od oštećenja i održava njihovu funkcionalnost.

Kada se preporučuju preparati Pikovit?

Obložene tablete Pikovit forte se preporučuju kada postoje veće potrebe za vitaminima i u slučajevima osiromašene ishrane ( premorenost, slaba koncentracija kod dece, jaka telesna opterećenja, aktivno i rekreativno bavljenje sportom), kod neredovne i jednolične ishrane, kod nedostatka apetita, u vidu dodatka za vreme lečenja antibioticima, i kao vitaminska dopuna hrani u godišnjim dobima kada nema dovoljno raspoloživog svežeg voća i povrća.

Napomena: Pikovit preparati ne mogu zameniti uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Pikovit forte ne smete koristiti ako ste alergični na aktivne supstance koje lek sadrži ili na neki drugi sastojak leka, ako imate hipervitaminozu A i D i ako imate fenilketonuriju.

Budite posebno obazrivi ako bolujete od dijabetesa, jer svaka obložena tableta sadrži približno 0,8 g maltitola.

Tablete Pikovit forte nisu pogodne za decu do 7 godina starosti. Deca od 7 do 14 godina mogu da uzimaju ovaj preparat samo ako im to preporuče lekar ili farmaceut. Pre početka lečenja posavetujte se sa lekarom.

Primena drugih lekova uz Pikovit

Recite lekaru ili farmaceutu ako uzimate ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i one koje se nabavljaju bez lekarskog recepta. Za sada, nema dostupnih podataka o uzajamnom dejstvu sa drugim lekovima.

Doziranje i primena

Pikovit forte uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to objasnio lekar. Uobičajena doza za decu koja su starija od 7 godina i za odrasle je jedna obložena tableta na dan, nakon jela.

Obloženu tabletu Pikovit forte treba rastopiti u ustima. Za apetit: Kada je reč o nedostatku apetita, tablete treba uzimati dva meseca, a u kod drugih tegoba – 2 do 3 puta godišnje po mesec dana.

Ako ste uzeli veću dozu leka Pikovit forte nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom iako je mogućnost predoziranja mala. Gutanje većeg broja tableta može da izazove nadimanje, proliv dok dugotrajno uzimanje vrlo velikih doza prouzrokuje hipervitaminozu vitamina A i D.

Pikovit u trudnoći i dojenje

Trudnice i žene u periodu dojenja mogu uzimati lek Pikovit forte isključivo prema savetu lekara ili farmaceuta.

Neželjena dejstva – nuspojave

Gastrointestinalni poremećaji- nadimanje ili dijareja, osip ili svrab.

Lek se može izdavati bez lekarskog recepta

Cena leka u apotekama je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.