Prenatal – vitamini i minerali za trudnice

1

Sprovedena istraživanja su pokazala da primena odredjenih vitaminsko – mineralnih proizvoda pre i za vreme trudnoće kao tokom perioda dojenja ima bitnu ulogu u pravilnom razvoju deteta.

Zašto su vitamini i minerali važni?

Ako trudnice ili dojilje pate od nedostatka vitamina i minerala, takva stanja mogu da izazovu poremećaje u razvoju ploda, rođenje deteta sa malom porođajnom težinom ili njegov slab imunitet posle rođenja.

Preparat Prenatal sadrži 10 vitamina, zajedno sa folnom kiselinom kao i 3 najvažnija minerala (kalcijum, gvožđe i cink) u količinama koje su prilagođe trudnicama i dojiljama.

Prenatal vitamini

Namena preparata

Prenatal tablete se preporučuju kako ženama koje planiraju trudnoću, tako i trudnicama i dojiljama. Povoljno utiče na opšte zdravlje, dobar je za kosu, kožu, nokte…

Prenatal lek – doziranje

Preporuka je da se uzima jedna tableta, jednom dnevno uz obrok ili posle obroka.

Sastav Prenatal preparata po jednoj tableti

Količina  Dnevne količine za trudnice i dojilje u procentima
Vitamin A (iz beta karotena)    4000 I.J.       50
Vitamin D                                 400 I.J.        100
Vitamin E                                  30 I.J.         100
Vitamin C                                120 mg         200
Folna kiselina                          800 µg         100
Vitamin B-1                             1,8 mg         106
Vitamin B-2                             1,7 mg          85
Niacin                                      20 mg         100
Vitamin B-6                             2,6 mg        104
Vitamin B-12                             8 µg          100
Gvožđe                                   28 mg         156
Kalcijum                                 200 mg         15
Cink                                       25 mg          167

Od začeća do rođenja deteta, rast i razvoj ploda zavisan je u velikoj meri i od nutrijentata koje majka unosi putem hrane. Potrebe za nekim nutrijentima povećane su u drugom stanju pa se tako smatraju kritičnim za pravilan rast i razvoj deteta ali i za zdravlje buduće majke.

Dodaci prehrani za trudnice kreiraju su uz poštovanje posebnih potreba za nutrijentima tokom trudnoće. U te nutrijente spadaju: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A. Od minerala, posebno su važni kalcijum, cink, magnezijum i gvoždje. Tokom prvog tromesečja najbitniji su nutrijenti su folna kiselina, vitamin B12 i cink, a tokom drugog i trećeg tromesečja gvoždje, kalcijum i magnezijum.

Folna kiselina: Većina žena ne unosi dovoljne količine folata ishranom tokom ključnog razdoblja – pre nego što se utvrdi trudnoća, a to je period kada je odredjen unos folata od najveće važnosti.  Zato se ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje uzimanje 400 mcg folne kiseline po danu. Žene koje planiraju trudnoću treba da uzimaju suplement folne kiseline još pre začeća i nastaviti s uzimanjem do dvanaeste nedelje trudnoće.
Za folnu kiselinu je dokazano da smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi i pojavu drugih ozbiljnih prirođenih nepravilnosti, takodje utiče na smanjenje mučnine, povraćanje i slabosti u ranoj fazi trudnoći.

Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline su esencijalni nutrijenti koji imaju važnu ulogu u sprečavanju degenerativnih bolesti u kasnijem životnom dobu. Ishrana bogata tim supstancama deluje povoljno na zdravlje srca i krvnih sudova i osigurava pravilan razvoj mozga i vida kod beba i dece. Ako trudnica ne konzumira ribu ili semenke i orašaste plodove, zbog niskog unosa omega-3 masnih kiselina, preporučuje se dnevni unos od 300 mg omega-3 masnih kiselina iz preparata.

Prenatal liquid

Prental liquid je vitaminsko mineralni proizvod – jedini u tekućem stanju na tržištu. Neke trudnice uzimanje dodataka prehrani u vidu tableta ili kapsula teško podnose, usled mučnina, osetljivosti na hranu ili čestog povraćanja. Tekući Prenatal je formula koju odlikuje visoka bioraspoloživost i podnošljivost uz odličan voćni ukus. Ima nizak sadržaj kritičnih nutrijenata.

Cena preparata Prental u kutiji sa 100 tableta je oko 2 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar