Propolis mast – lekoviti preparat sa mnogo namena

0

Propolis je jedinstveni prirodni lek. Poznata su njegova antibakterijska svojstva pošto eliminiše mikrobe koji izazivaju bolesti. Nekada se propolis koristio uglavnom za ekcem, rane i čireve dok danas, lekari propolis u vidu krema, tableta i kapi preporučuju u lečenju mnogih bolesti.

Uz pomoć propolisa postale su lakše izlecive mnoge bolesti pa se tako propolis mast koristi za psorijazu, herpes, bubuljice, kondilome, hemoroide, gljivice na noktima

Osim toga, propolis pomaže još i kod ginekoloških oboljenja, gripa, prehlade, imuniteta i mnogih drugih bolesti.

U zavisnosti od dodataka , mast ima različite namene: Propolis mast sa nevenom uglavnom se preporučuje za suvu kožu.

Propolis mast

Lekovita propolis mast može se napraviti kod kuće, sa životinjskom mašću. Ovaj narodni lek se dugo koristi protiv šuljeva. Propolis možete nabaviti kod proverenih pčelara ili u apotekama. Na toploti omekšava i liči plastelin, dok na hladnoći postaje tvrd.

Veliki farmaceutski proizvodjači, kao što je Galenika ali i oni manji kao što je Sinefarm, uvrstitli su propolis u neke svoje preparate.

Propolis mast sa kantarionom, nevenom i korenom šargarepe

Propolis mast povoljno deluje na jačanje otpomosti organizma, kod raznih upala usta i grla, kao i kod površinskih rana i infekcija na koži. Proprolis aktiviraju enzime ćelijskog metabolizma i tako stimuliše procese regeneracije oštećenog tkiva.

Kantarion ima antiseptično, antiupalno, sedativno, analgetičko i epitelizirajuće dejstvo, pa je česta njegova primena kod opekotina, za ubrzavanje zarastanja rana, čireva i hemoroida. Ova lekovita biljka neguje i štiti osetljivu kožu sklonu alergijama. Pomaže pri uklanjanju modrica.

Poznato je da neven pomaže kod gnojnih zapaljenja kože, za oblaganje rana, posle ujeda osa i pčela i u toku regeneracije tkiva nakon opekotina.

Uljani ekstrakt nevena poboljšava epitelizaciju pa se još primenjuje i za zaceljivanje i otklanjanje ožiljaka od opekotina i u preparatima za negu suve, hrapave i ispucale kože. Povoljno je njegovo dejstvo kod varikoznih vena i dermatitisa.

Ova Propolis mast sadrži i uljani ekstrakt sveže šargarepe. To je prirodni izvor vitamina A, D i E koji pospešuju revitalizaciju oštećenog epitela sluzokože ili kože i spreavaju bakterijske i gljivične infekcija.

Vitamin E poboljšava ima jako antiinflamatorno dejstvo i snažno antioksidantno dejstvo na slobodne radikale. Sprečava nastajanje akni i gnojnih procesa po koži. Takodje sprečava nastajanje lipoperoksida koji ubrzavaju mitozu ćelije i dovode do perutanja kože i stvaranja bubuljica.

Primena masti

Ppropolis mast se koristi za tretman problematične kože sklone infekcijama bakterijskog, virusnog i gljivičnog porekla. Povoljno deluje kod neurodermatitisa , površinskih rana, ekcema, opekotina, akni, hemoroida…Mast je korisna nakon sunčanja za negu i oporavak preplanule kože. Više puta u toku dana treba mazati obolele delove kože.

Mere opreza

Ako ste preosetljivi na neku od supstanci u Propolis masti, nemojte je koristiti. Pročitajte obavezno uputstvo za upotrebu uz bilo koji preparat koji sadrži propolis.

Primena propolisa u trudnoći

O upotrebi preparata na bazi propolisa tokom drugog stanja ili perioda dojenja, konsultujte se sa lekarom.

Cene

Paleta preparata na bazi propolisa je široka na domaćem tržištu pa su tako i cene različite. Kupovina direktno od pčelara može biti malo povoljnija. Pakovanje propolis masti obično košta oko 200 dinara. Sličnu cenu imaju i propolis kapi.

Share.

Comments are closed.