Proscar – lek za prostatu

0

Lek Proscar pripada grupi lekova koji se zovu inhibitori 5-alfa-reduktaze. Aktivna materija u leku je finasterid. Ona ima dejstvo sprečavanja materija koje su uključene u rast prostate što sprečava dalji rast te žlezde. Ako dugotrajno uzimate tablete Proscar, moguće je smanjenje veličine prostate.

Proscar se propisuje pacijentima sa dobroćudnim povećanjem prostate (benigna hiperplazija prostate ). Proscar umanjuje prostatu i ublažava mokraćne simptome koji to uvećanje prate.

Proscar će takodje smanjiti rizik od razvoja iznenadne nemogućnosti mokrenja  i potrebu za operacijom.

Proscar lek

Kontraindikacije

PROSCAR lek za prostatu nemojte uzimati ako ste alergični  na finasterid ili neki drugi sastojak  leka. Žene i deca ne smeju koristiti ovaj lek.

Napomena: Ako je Vaša partnerka trudna, nemojte je izlagati semenom tečnošću jer spermatozoidi mogu da sadrže malu količinu leka.

Oprez pri primeni ovog leka je potrebna ako imate ili ste imali alergijsku reakciju, ako radite PSA test, koji se sprovodi zbog otkrivanja tumora prostate, ako bolujete ili ste bolovali od bolesti jetre.

Trudnice ne smeju uzimati PROSCAR i ne smeju rukovati smrvljenim ili slomljenim tabletama leka. Ako se lek apsorbuje u telo trudnice  koja nosi muško dete, može biti narušen normalni razvoj njegovih polnih organa.

Retko su prijavljeni umor i omaglica pa uzmite ti u obzir kod upravljanja vozilima i rada na mašinama. Pošto ovaj lek sadrži  laktozu, ko imate bolest nepodnošenja nekih šećera, posavetujte se sa svojim lekarom.

Doziranje i način primene

Uzmajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to odredio Vaš lekar.  Preporučena doza je jedna tableta leka svakog dana. Uzmite  tabletu uz obrok ili van obroka. Doktor će odrediti koliko će trajati terapija. Imajte na umu da  je Vašoj prostati trebalo mnogo godina da poraste toliko da bi Vam uzrokovala simptome.

Ovaj lek može ublažiti te simptome i kontrolisati bolest jedino ako ga primenjujete u dužem  razdoblju. Lekar će Vam možda propisati Proscar u kombinaciji s lekom koje se zove doksazosin zbog bolje kontrole  povećanja prostate.

Predoziranje: Ako uzmete više tableta nego što je trebalo, ne preporučuje se posebno lečenje. Ako zaboravite da uzmete dozu, nemojte uzeti duplu sledeći put kako biste nadoknadili zaboravljenu već uzmite sledeću tabletu prema uobičajenom rasporedu.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, i Proscar može uzrokovati nuspojave, ali ne kod svakoga. Prekinite terapiju ako uočite  simptome alergijske reakcije kao što su osip i svrab ili oticanje usana, jezika, grla ili lica. Pacijenti koji uzimaju PROSCAR prijavljuju sledeće nuspojave: smanjenje polnog nagona ili smanjena polna želja,  impotencija, promene ili tegobe pri izbacivanju sperme, smanjena količina semene tečnosti, oticanje i/ili osetljivost dojki, depresija, osećaj lupanja srca, povišenje vrijednosti jetrenih enzima, koprivnjača, bol u testisima, neplodnost i/ili slab kvalitet spermatozoida. U retkim  slučajevima prijavljen je rak dojke kod muškaraca.

Zato se odmah javite lekaru ako primetite promene na dojkama kao što su kvržice, bol ili iscedak iz bradavice.

Cena leka je oko 450 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.