Pronison – lek za alergiju

0

Lek  PRONISON smiruje znake zapaljenja i smanjuje aktivnost imunog sistema što koristi pri lečenju autoimunih i alergijskih bolesti. Proizvodjač leka je Galenika.

Kada se primenjuju PRONISON tablete za alergiju:

Pronison se koristi za terapiju sledećih oboljenja i stanja: primarna i sekundarna adrenalna insuficijencija, kongenitalna adrenalna hiperplazija, reumatoidni artritis, juvenilni hronični artritis, ankilozirajući spondilitis, sistemski lupus eritematosus, sistemski dermatomiozitis, reumatska groznica sa teškim karditisom, arteritis džinovskih ćelija, reumatska polimijalgija, pemfigus vulgaris, teški sezonski i perenijalni alergijski rinitis, reakcije preosetljivosti na lek, serumska bolest, alergijski kontaktni dermatitis, bronhijalna astma, prednji uveitis, uveitis posterior, optički neuritis, plućna sarkoidoza, fulminantna ili diseminovana tuberkuloza, aspiracija želudačnog sadržaja, idiopatska trombocitopenijska purpura, hemolitička anemija, leukemija, maligni limfom, ulcerozni kolitis, Kronova bolest i tuberkulozni meningitis.

Pronison lek

Kontraindikacije

PRONISON ne smete uzimati u slučaju sistemske infekcije osim u slučaju primene specifične antiinfektivne terapije, zatim kod preosetljivosti na neki sastojak leka i kod primene živih virusnih vakcina. Ako imate netoleranciju na neku od šećera, obratite se lekaru pre upotrebe leka, jer sadrži  laktozu.

Napomena: Za vreme terapije ovim lekom, izbegavajte blizak kontakt sa obolelim od ovčijih ili malih boginja.

Pronison u trudnoći i dojenje

PRONISON ne treba koristiti tokom drugog stanja ni prilikom dojenja, osim ako to nije neophodno, što  procenjuje  lekar.

Pronison i drugi lekovi

Obavestite Vašeg lekara ako koristite lekove koji ubrzavaju metabolizam ovih tableta a to su  naprimer fenobarbiton, fenitoin, rifampicin, zatim lekove koji usporavaju metabolizam prednizona poput ketokonazola ili eritromicina, ako već pijete antidijabetične, nesteroidne antiinflamatorne lekove, antikoagulanse, antimikotike, kardiotonike, ciklosporine, citotoksične lekove, i ako treba da primite vakcinu. Ne preporučuje se da tokom terapije ovim lekom konzumirate i alkohol.

Doziranje

Početne doze su u rasponu od 5 mg pa do 60 mg na dan.  Lekar odredjuje odgovarajuću dozu leka svakom pacijentu individualno u zavisnosti od uspešnosti terapije.

Lek se obično dozira jednom dnevno – ujutro. Da li je bolje da lek uzimate pre ili posle jela, konsultujte lekara. Nekada će lekar propisati da se lek uzima u dvostrukoj dnevnoj dozi, svakog drugog jutra.

Predoziranje i trajanje terapije

U slučaju da ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah se javite lekaru.  Sa lekarom se morate konsultovati i ako treba prekinuti terapiju. Posledice naglog prekida terapije mogu biti

groznica, bolovu u mišićima i zglobovima, rinitis, konjunktivitis, svrab i gubitak telesne mase.

Nuspojave (neželjena dejstva leka)

Kao i svi lekovi, i Pronison može imati neželjena dejstva koja se ipak neće javiti kod svih pacijenata. Tokom terapije ovim lekom mogu se javiti sledeći nusefekti: povećan broj leukocita, reakcija preosetljivosti kao što je anafilaksa, tromboembolizam, osećaj umora, slabost, kongestivna srčana insuficijencij, povećan pritisak, muka,  peptičke ulceracije sa perforacijom i krvarenjem, nadimanje, bol u stomaku, jači apetit, gojenje, dijareja, ulceracije na jednjaku, kandidijaza jednjaka, akutni pankreatitis, slabost mišića i u natkolenicama, osteoporoza, fraktura kostiju, ruptura tetiva, bolovi u mišićima, zadržavanje natrijuma i vode, gubitak kalijuma, smanjen nivo azota i kalcijuma, poremećaj zarastanja rana, pojačana maljavost, atrofija kože, pojava modrica, strije, prošireni kapilari, akne, pojačano znojenje, supresija reakcije na kožne probe, svrab, ospa, koprivnjača, supresija rasta kod odojčadi, dece i adolescenata, menstrualni poremećaji i izostanak menstruacije, Kušingoidni facijes…

Cena leka je oko  450 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.