Proculin – kapi za iritirane oči

0

Proculin je lek dekongestiv koji sužava krvne sudove.  Ove kapi za oči se koriste za trenutno uklanjanje lakših tegoba kao što su svrab i crvenilo uzrokovani iritansima poput prašine, dima, smoga, hladnoće, vetra, sunca, TV zračena, plivanja, nošenja kontaktnih lsočiva, rada s objektima u blizini očiju i za alergijsku upalu očiju koje uzrokuju biljke ili životinjska dlaka. Borna kiselina iz leka ima antimikrobni efekat.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Prokulin ako ste alergični na nafazolin ili na bilo koji drugi sastojak leka, zatim ako imate anatomski zatvoreni ugao ili glaukom zatvorenog ugla. Budite oprezni u primeni ako imate infekciju ili ozledu oka, ako imate bolest srca, povišeni krvni pritisak, šećernu bolest ili hipertiroidizam.

Prokulin ne smete koristiti ako imate bolesti Rinitis sika ili Konjunktivitis sika.

Proculin kapi

Na dejstvo Prokulin kapi ne utiče vrsta hrane ili pića koje konzumirate.

Ove kapi nisu namenjene za lečenje očnih infekcija pa se u tom slučaju obratite lekaru za adekvatnu terapiju.

Prokulin u trudnoći i kod dece

Ove kapi za oči se ne smeju koristiti tokom prva 3 meseca drugog stanja niti se smeju davati deci koja su mladja od 3 godine. Za decu uzrasta od 3 do 6 godina, moguće je koristiti Prokulin kapi ali tek pošto to odobri lekar. Za primenu kod trudnica koje su u drugom i trećem trimestru trudnoće, primena ovih kapi je moguća ali samo uz odobrenje i nadzor lekara.

Doziranje

Uobičajeno je 1-2 kapi ukapati u oko ili oči do 4 puta na dan.  Preporučeno trajanje lečenja je 3-4 dana a produžena terapija se ne preporučuje jer može uzrokovati povećanu prokrvljenost i crvenilo oka. Način primene: Povucite donji kapak oka kažiprstom prema dole i ukapajte lek dok nežno pritiskate unutrašnji ugao oka da bi ste onemogućili isticanje kapi kroz suzni kanal u nos. Uklonite sočiva pre upotrebe. U slučaju predoziranja, odmah se javite lekaru. Prekinite primenu kapi i obratite se lekaru ako ne nastupi poboljšanje posle 48 sati primene leka.

Ako ste zaboravili da primenite kapi u dozi koju Vam je odredio lekar, nemojte nikada duplirati sledeću dozu, već sačekajte vreme za narednu i terapiju nastavite na propisan način.

Pažnja! Prokulin može biti štetan ako se proguta. U slučaju predoziranja ili gutanja javljaju se somptomi kao što su slabost, povećanje krvnog pritiska ili poremećaj srčanog ritma.

Nuspojave – neželjeni efekti leka Prokulin

Kao i svi lekovi, i Proculin može izazvati nuspojave, koje se ne javljaju kod svih pacijenata.

Prijavljene nuspojave su: povišeni šećer u krvi, znojenje, nervoza, uspavanost, glavobolja, vrtoglavica, iritacija i  povećanje crvenila oka, raširena zenica, zamagljen vid, povišenje ili sniženje očnog pritiska, upala oka, suzenje, iritacija oka, ubrzani ili usporeni ritam srca, osećaj lupanja srca, mučnina, slabost.

Čuvanje kapi Prokulin: Proculin je potrebno čuvati na temperaturi do 25 stepeni i iskoristiti u roku od 28 dana od prvog otvaranja.

Cena leka je oko 250 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.