Primolut nor – tablete za odlaganje menstruacije

0

Primolut Nor tablete sadrže kao aktivnu komponentu noretisteron acetat. Primena: Koriste se kod disfunkcionalnog krvarenja, kod amenoreje, za ublažavanje predmestrualnog sindroma, u terapiji ciklične mastopatije, za podešavanje vremena menstruacije (za odlaganje menstruacije) kao i kod  endometrioze.

Doziranje i način upotrebe

Tablete se gutaju cele sa malo tečnosti. Dejstvo Primolut Nor tableta može biti smanjeno ako zaboravite da ih uzimate  prema uputstvu. U tom slučaju, uzmite zadnju propuštenu tabletu čim se setite, i potom nastavite uzimanje tableta na uobičajen način. Osigurajte se dodatnom metodom mehaničke kontracepcije.

Kod disfunkcionalnoa krvarenja se uzmima jedna Primolut Nor 5 mg tableta tri puta dnevno tokom 10 dana. Dva do 4 dana po završetku lečenja, pojaviće se prelomno krvarenje koje zapravo odgovara normalnoj menstruaciji. Ako se vaginalno krvarenje ne zaustavi, verovatno su neophodne  druge mere.

Primolut nor tablete

Hormonsko lečenje sekundarne amenoreje počinje tek pošto se isključi trudnoća i prisustvo tumora hipofize. Daje se jedna tableta 1 do 2 puta dnevno tokom 10 dana. Kod premenstrualnog sindroma i ciklične mastopatije jedna  tableta uzeta 1 do 3 puta dnevno tokom lutealne faze ciklusa može olakšati  simptome kao što su glavobolja, depresivna stanja, nagomilavanje vode i napetost u dojkama. Za terapiju kod endometrioze,  iečenje se počinje između prvog i petog dana ciklusa jednom tabletom dva puta na dan. Lečenje je potrebno da se nastavi minimum 4 do 6 mjeseci a tokom neprekidnog dnevnom uzimanja, ovulacija i menstruacija se obično ne pojavljaju.

Ako je nastupila menopauza a želite da koristite ove tablete, o načinu upotrebe se morate posavetovati sa ginekologom.

Podešavanje vremena menstruacije

Doziranje: jedna Primolut Nor tableta 2 do 3 puta dnevno ali ne duže od 10 do 14 dana. Tablete se počinju uzimati oko tri dana pre očekivane menstruacije. Krvarenje će se pojaviti 2 do 3 dana pošto prestanete da uzimate lek.

Kontraindikacije

Primolut Nor tablete se ne smeju koristiti kod narednih stanja:

-Poznata trudnoća ili sumnja na trudnoću, dojenje, venski tromboembolijski poremećaji, arterijske i kardiovaskularne bolesti, diabetes mellitus, prisustvo ili ranije teške bolesti jetre, maligni ili benigni tumori i preosetljivost na aktivnu komponentu leka.

Napomena: Istraživanja zaključuju da se tokom primene ovakvih oralnih inhibitora ovulacije povećava incidenca tromboembolijskih bolesti. U retkim slučajevima prijavljeni su benigni tumori jetre, i oni maligni tumori jetre kod korisnica hormonskih tableta.

Razlozi za trenutni prekid primjene tableta su migrena, poremećaji percepcije, tromboembolijski simptomi, bol i stezanja u grudima, planirani operativni zahvati, hepatitis, povišenje krvnog pritiska, dojenje i trudnoća.

Promolut nor tablete i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Neželjeni efekti – nuspojave

Neželjeni efekti su češći za vreme prvih meseci  uzimanja Primolut Nor tableta, i uglavnom vremenom postepeno nestaju. Prijavljene su sledeće nuspojave: glavobolja, migrena, poremećaji oka i vida, respiratorni poremećaji, proliv, mučnina, osip, urtikarija, krvarenje iz materice, vaginalno krvarenje uključujući tačkasta krvarenja, hipomenoreja, amenoreja.

Predoziranje: Studije izvedene na životinjama nisu pokazale rizik od akutnih neželjenih efekata u slučaju uzimanja višestruke doze.

Pomoćne materije u tabletama su: laktoza monohidrat, kukuruzni skrob, polividon 25000, talk, magnezijum stearat.

Cena leka je oko 400 dinara. Pakovanje je od  20 tableta (2 blistera po 10 tableta).

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.