Prevenar – vakcina protiv bakterija

0

Prevenar 13 je vakcina protiv pneumokoka za decu i bebe  starosti od 6 nedelja pa do  5 godina. Prevenar se koristi u zaštiti od bolesti kao što su: meningitis, sepsa ili bakterijemija, pneumonija  i upala uha. Koristi se i za odrasle koji su stariji od  50 godina i to kao zaštita protiv bakterijske pneumonije,  bakterijemije i meningitisa a čiji je uzrok neki od 13 tipova bakterije Streptococcus pneumoniae.

Vakcina prevenar ima dejstvo koje pomaže organizmu da proizvede sopstvena antitela i tako se bori sa bolestima.

Kontraindikacije

Vakcina 13 Prevenar 13 se ne sme koristiti u slučaju alergije na aktivnu komponentu ili u slučaju da onaj ko treba da primi vakcinu ima jaku infekciju koju prati visoka telesna temperatura (preko 38 stepeni). U takvim slučajevima, vakcinacija se odlaže. Prehlada ne predstavlja problem za vakcinisanje, ali se pre toga, ipak konsultujte sa lekarom.

Prevenar vakcina

Oprez pri primeni ove vakcine je potreban ako ste ranije imali alergijske reakcije nakon primanja sličnih vakcina, zatim ako Vi ili Vaše dete imate neki poremećaj krvarenja ili lako nastajanje modrica, kao i ako Vam je opao imunitet.

Napomena: Kao i druge vakcine, tako i 13 neće pružiti 100%-tnu zaštitu svima koji se vakcinišu.

Pedijatar će Vam možda reći da pre vakcinisanja detetu date paracetamol ili neki drugi lek za snižavanje telesne temperature što će da pomogne u ublažavanju odredjenih nuspojava vakcine.

Obavezno recite lekaru ako ste Vi ili Vaše dete koje treba da se vakciniše, nedavno uzimali neke lekove ili je u toku neka terapija.

Primena i doziranje

Medicinska sestra će ubrizgati preporučenu dozu (0,5 ml) vakcine  u mišić ruke ili noge.

Kod odojčadi starosti od 6 nedelja pa do 6 meseci, početna serija ima tri injekcije a nakon toga ide dovakcinacija. Prva injekcija se može dati  u uzrastu od šest nedelja i dalje.

Injekcije se primjenjuju u razmaku od minimum mesec dana.  Četvrta injekcija koja je zapravo dovakcinacija  primenjuje se u starosti od 11 do 15 meseci.

Nevakcinisana novorodjenčad i deca koja su starija od 7 meseci:  Deca starosti od 7 do 11 meseci moraju primiti dve injekcije koje se daju u razmaku od najmanje mesec dana a treća injekcija se daje tokom druge godine života. Deca starosti od 12 do 23 meseci takodje moraju primiti dve injekcije koje se daju u razmaku od najmanje dva meseca. Deca starosti od 2 do 5 godina moraju primiti jednu injekciju.

Odojčad i deca kojasu prethodno vakcinisana Prevenar-om mogu dovršiti proces vakcinacije Prevenar-om 13. Za decu starosti od 1 do 5 godina a koja su prethodno vakcinisan Prevenar-om, lekar će preporučiti koliko još injekcija Prevenar-a 13 treba da  prime.

Odrasle osobe primaju jednu injekciju.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti)

Kao i sve vakcine tako i Prevenar 13 može uzrokovati nuspojave koje se pak neće javiti kod svakog pacijenta.

Najčešće nuspojave su:  smanjeni apetit, vrućica, razdražljivost, bol, osetljivost, crvenilo, oticanje ili otvrdnuće na mestu primjene injekcije, zatim omamljenost, nemiran san.

Prijavljene su i sledeće nuspojave: povraćanje, proliv, crvenilo, oticanje ili otvrdnuće na mestu primene injekcije veće od 7 cm, plač i retko: konvulzije, kolaps, alergijske reakcije (oticanje lica i/ili usana, otežano disanje, osip, urtikarija) zatim crvenilo uz osećaj vrućine.

Injekcija Prevenar 13 pruža zaštitu od 13 tipova bakterije Streptococcus pneumoniae pa je tako svojevrsna  zamena za Prevenar, koji je pružao zaštitu od 7 tipova te bakterije.

Cena injekcije je oko 8 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.