Pressing – tablete za alergiju

3

Pressing (sirup i tablete) pripadaju grupi lekova antihistaminika za sistemsku primenu. Proizvodjač Pressinga je Hemofarm Vršac. Aktivna supstanca leka je loratadin. Lek Pressing se brzo resorbuje a maksimalni efekat dostiže nakon jedan do dva sata po primeni. Dejstvo leka traje od 3 do 6 sati a tablete se metabolišu u jetri i izlučuju kroz mokraću. Pored Pressinga u vidu tableta i sirupa, ovaj lek je dostupan i u vidu šumećih tableta.

Iako se veliki broj lekova koji za aktivnu komponentu imaju loratadin, mogu u apoteci nabaviti bez recepta lekara, preporuka je da se pre primene Pressinga obratite lekaru za savet, posebno kada je doziranje u pitanju.

Antihisatminici su lekovi za alergiju u koriste se kod alergijskih reakcija poput alergijskog rinitisa, urtikarija, kod ujeda insekata, za kašalj koji je alergijska reakcija ili u slučaju preosetljivosti na neke lekove.

Pressing tablete

Doziranje i primena leka Pressing

Dnevna doza Pressinga  ne sme da prekorači 10 mg. Redovna i odgovorna  primena leka je od velikog značajau smislu postizanja očekivanih efekata u terapiji. U slučaju sezonskog alergijskog rinitisa, kao što su  alergija na polen, alergijski konjunktivitis, nesezonski hronični idiopatski rinitis, zatim hronična urtikarija kao i kod drugih alergijskih dermatoza, način primene leka Pressing je sledeći: Za decu stariju od 12 godina i za odrasle, dnevna doza leka je 10 mg jednom u toku dana.

Kod dece koja imaju izmedju  2 i 12 godina, sa telesnom težinom većom od 30 kilograma, doza koja se preporučuje je 5 mg dnevno. U slučaju da pacijent patio d insuficijencije jetre, doza se treba  korigovati na 5 mg. Lek Pressing se pije sa vodom nezavisno od jela. Iako ovaj lek ne pojačava dejstvo alkoholnih pića, ne preporučuje se da tokom terapije Pressingom konzumirate i alkohol. Za primenu leka Pressing za bebe (u vidu sirupa) obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Kakvo je dejstvo Pressing-a?

Loratadin je moćan antihistaminik koji deluje usporavajuće na  histamin (supstanca koja se oslobadja u organizmu za vreme alergijske reakcije. Ovakvim mehanizmom, Pressing umanjuje ili potpuno otklanja simpome koje izaziva alergija.

Pressing – lek nove generacije

S obzirom na to da neće u većim koncentracijama da dospe  u centralni nervni sistem, Pressing kao antihistaminik ne izazva pospanost, koja je inače osnovna karakteristika lekova koji su korišćeni protiv alergija. Takodje, još ednaod prednosti je it a što se uz tek jednu tabletu Pressinga na dan, omogućava brz učinak i brzo dejstvo.

Kontraindikacije

Lek Pressing ne treba koristiti u trudnoći ni tokom dojenja jer se loratad inizlučuje u majčino mleko.

Neželjena dejstva (nuspojave)

Neželjeni efekti leka koji su prijavljeni za vreme terapije lekovima protiv alergije su vrtoglavica, zujanje u ušima ili umor. U slučaju predoziranosti mogu se javiti ekscitaciju ili konvulzije kod dece.

Od ostalih nuspojava prijavljene su: suva usta, pospanost, glavobolja, blaže stomačne tegobe, poremećaji sa vidom, zatvor, osip, nepravilni rad srca i prebojenost urina. Kod dece se može javiti razdražljivost. Medjutim, neželjeni efekti koje izaziva Pressing veoma su retki. Obratite se lekaru ako uočite neku nuspojavu.

Cena leka je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

3 komentara

  1. Kao i za sve lekove, nemojte davati nista na svoju ruku jer cak i sa prirodnim preparatima se moze preterati. Konsultujte se sa lekarom/veterinarom/alergologom, jer sto je bice manje, to je doza preciznia.