Pravacor – tablete za snižavanje holesterola

0

Lek Pravacor proizvodi Pharmaswiss. Tablete od 40mg ili od 20 mg se nalaze u kutiji sa ukupno 30 tableta. Pravacor ima dejstvo kojim smanjuje lipide u serumu i spada ugrupu lekova koji se zovu hipolipemici. Zamena za ovaj lek su: Pralip i Pravapres.

Pravacor smanjuje nivo “lošeg” a normalizuje nivo “dobrog” holesterola. Holesterol  može uzrokovati neke koronarne bolesti i oboljenja srca sužavanjem sudova koji snadbevaju srce krvlju. Ta stanja su poznata kao arterioskleroza, a može se javiti angina ili srčani udar.

Indikacije: Pravacor se koristi kod odraslih pacijenata koji pate od povišenog nivoa holesterola a nemaju koronarna oboljenja srca, jer lek upravo umanjuje rizik od njihovog razvoja kao i od srčanog i moždanog udara. Lek se primenjuje i kod dece i adolescenata (starosti od 8 do l8 godina).

Pravacor tablete

Pravacor snižava rizik od ponovljenog srčanog ili moždanog udara,bez obzira na nivo holesterola pacijenta. Lek takodje, kod bolesnika koji su imali transplantaciju organa i uzimaju lekove protiv odbacivanja organa, snižava povišenu koncentraciju lipida. Tokom terapije,  savetuju se dijeta, redovna fizička aktivnost i smanjenje težine.

Kontraindikacije

Lek Pravacor ne smete koristiti ako ste preosetljivi na neki od sastojaka leka, ako imate probleme sa funkcionisanjem jetre, a lekara obavestite ako ste ranije bolovali od umanjene aktivnosti štitaste žlezde, bolesti bubrega, probleme sa preteranim konzumiranjem alkohola ili ako u porodici imate slučajeve oboljenja mišića.

Pravacor u trudnoći i dojenje

Pravacor se ne sme koristiti ako ste u drugom stanju ili ako mislite da postoji mogućnost da ste trudni. Lek se takodje ne primenjuje kod dojilja jer se izlučuje u majčino mleko.

Neželjena dejstva  – nuspojave

Javite se odmah lekaru i prekinite da uzimate lek ako se javi neobjašnjiv i uporan bol u mišiiima, zatim osetljivost, slabost ili grčevi, naročito ako se istovremeno osećate loše ili imate visoku temperaturu. U vrlo malom broju slučajeva, opisano stanje se može pogoršati i postati potencijalno opasno po život.

Pravacor uglavnom ne izazvaa neželjena dejstva kod većine pacijenata. Ali, kod jednog broja pacijenata, ona se mogu javiti. Povremene nuspojave su: vrtoglavica, glavobolja, poremećaji sna,   problemi sa vidom kao što je zamućeni vid ili duple slike, problemi sa stomakom i crevim, sa varenjem, mučnina, povraćanje, dijareja, opstipacija, gasovi, opadanje kose, problemi sa kožom, često mokrenje, noćno mokrenje, problemi sa bešikom, bol u mišićima, seksualni poremećaji, bolovi u zglobovima…

Uticaj leka na psihofizičke sposobnosti

Pri vožnji i upravljanju mašinama, imajte u vidu da može doći do pojave vrtoglavice dok primenjujete lek, ali se to ne javlja kod svih pacijenata.

Doziranje i način primene

Uzimajte ovaj lek uz strogo poštovanje uputstva lekara. Lek se uzima sa malo vode nezavisno od jela. Za odrasle i adolescente (14 – 18 godina) uobidačena doza leka  je 10 do 40 mg jednom na dan, najbolje uveče. Deca starosti od 8 do 13 godina obično uzimaju doz u od 10 – 20mg jednom dnevno. Posle transplatacije organa doza je obično – 20mg jednom dnvno.

Cena leka je oko 1000 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.