Povidon jod – rastvor i vagitorije protiv različitih infekcija

0

Povidon jod je lek koji se primenjuje u vidu različitih rastvora ili vagitorija.

Lek povidon jod je kompleks joda i povidona. Jod se iz kompleksa postepeno oslobađa i tako deluje protiv širokog spektra patogenih uzročnika kao što su bakterije, virusi, gljivice – za kandidu, spore i protozoe.

Povidon jod rastvor je tečnost koja se primenjuje za dezinfekciju kože i sluzokože pre i posle složenih i jednostavnih hirurških intervencija.

Kontraindikacije

Povidon jod nemojte primenjivati ako ste preosetljivi na jod i ako imate oboljenje štitne žlezde
(kao što su gušavost i Hašimotov tireoiditis). Povidon jod se ne koristi za ispiranje telesnih šupljina ni kod novorođenčadi, posebno kod onih sa malom telesnom masom na rođenju (manje od 1 500 grama )

).

Povidon jod

Mere opreza

Kada uzimate lek potrebno je da vodite računa ako imate bubrežnu bolest ili ako koristite litijum u lečenju psihoze. Primena joda na velikim površinama kože koja je oštećena, može da izazove njegovu prekomernu resorpciju. Primena joda može da ima efekta na rezultate analiza funkcije štitnjače.

Povidon jod u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se hronična primena povidon-joda za vreme drugog stanja i dok traje dojenje zato što njegovo rasorbovanje stiže i do placente. Takodje, preparat se izlučuje u majčino mleko. Bez obzira na to što neželjeni efekti ovog leka nisu prijavljeni za vreme kratkotrajnog korišćenja kod žena koje su trudne, preporučuje se oprez i procena lekara o mogućim posledicama i boljitku za vreme i posle terapije, kako za majku, tako i za plod.

Primena Povidon jod rastvora

Povidon-jod rastvor za kožu je namenjen samo za lokalnu primenu na kožu. Dakle, oralna primena i korišćenje za ispiranje grla nisu dozvoljeni. Za te namene se koristi poseban rastvor povidon joda namenjen ispiranju.

Postoperativna dezinfekcija – Kao nerazblažen, rastvor se koristi kod odraslih, starijih osoba i kod dece. Potrebno je voditi računa da se rastvor ne nakuplja u naborima kože, i odstraniti sav višak pre nego što se primeni zavoj.

Ako ste primenili više rastvora nego što je propisano, odmah se obratite Vašem lekaru, farmaceutu ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Simptomi koji ukazuju na jod uzet u velikim koncentracijama su: metalni ukus u ustima, prekomerno lučenje pljuvačke, pečenje ili bol u grlu ili ustima, iritacija ili oti
canje očiju, teško disanje, stomačni problemi, dijareja. Moguće je i oštećenje bubrega.

Važno je da, ako osetite poboljšanje zdravstvenog stanja, ne prekidate sa lečenjem.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Iritacija kože, anafilaktička reakcija, poremećaji metabolizma, veća koncentracija natrijuma u krvi i ošt
ećenje bubrežne funkcije.

Povidon jod vagitorije

Povidon jod je svojim dejstvom protiv bakterija, gljivica, virusa i protozoa, primenjivi u vidu vagitorija za lečenje vaginalnih infekcija.

Dejstvo povidon joda je dugotrajno i ne smanjuje se u prisustvu sekreta ili krvi što je važno po pitanju primene vagitorija kada je menstruacija u toku ali se ipak o tome konsultujte sa svojim ginekologom.

Važno je znati da ako pokušavate da zatrudnite, treba da izbegavate primenu ovog leka, zbog njegovog mogućeg spermicidnog dejstva.

Ne preporučuje se primena Povidon jod vagitorija za vreme trudnoće i dojenja, bez prethodne konsultacije sa Vašim lekarom kao ni kod devojčica pre puberteta.

Terapija ovim vagitorijama traje dve sedmice u bilo kojoj fazi menstrualnog ciklusa, uključujući i dane menstruacije.
Ako se simptomi infekcija ne smanjuju ili se javljaju novi, obavezno se javite lekaru.

Cena Povidon jod rastvora je oko 200 dinara a pakovanja sa 14 vagitorija oko 500 dinara.

Proizvodjač leka je izmedju ostalih Hemofarm, Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.