Postinor – pilule za dan posle

0

Postinor su tablete za kontracepciju koje se mogu upotrebiti nakon nezaštićenog seksualnog odnosa (pilule za dan posle) kako bi se žena zaštitila od neželjene trudnoće.

Kontraindikacije

Na šta treba obratiti pažnju pre nego što primenite Postinora? Pre nego što uzmete Postinor neophodno je da se isključi mogućnost trudnoće. Ako niste sigurni, uradite test trudnoće koji se može kupiti u svakoj apoteci ili se konsultujete sa Vašim ginekologom. Takodje, ne treba izimati  Postinor tablete u slučaju da Vaš menstrualni ciklus kasni, ako je neuobičajen ili ako imate vaginalno krvarenje nepoznatog porekla. Alkohol i antibiotici nisu posebno kontraindikovani,ali sei pak konsultujte sa ginekologom ako patite od neke akutne ili hronične bolesti i na terapiji ste nekim lekovima.

Postinor pilule

Kada se uzima Postinor tableta?

Koliko je važno kada ćete popiti pilulu za dan posle unutar preporučena72 sata? Znajte da je mogućnost da ostanete trudni, manja ako ste tabletu uzeli ranije, odnosno što pre posle nezaštićenog seksualnog odnosa.

Najbolji kontraceptivni efekat i efikasnost zabeleženi su u onim slučajevima, kada je prva tableta korišćena unutar 24 sata.

Učestalost uzimanja Postinor tableta

Uzmite Postinor onda kada je neka druga konrtraceptivna metoda bila neuspešna! Ove tablete za urgentnu kontracepciju su efikasne čak i kada se koriste više nego jednom tokom istog ciklusa. Iako praktično nema ograničenja u korišćenju, važno je znati da Postinor nije klasični kontraceptiv i da ga ne treba zloupotrebljavati i primenjivati kao redovnu kontracepciju, već isključivo u specijalnim i hitnim situacijama. Postoji dosta farmaceutskih kuća koje proizvode pilule za hitnu kontracepciju a jedna od zamena za Postinor su tablete Novynette.

Napomena – Ako do povraćanja dođe unutar prva 3sata po uzimanju prve tablete potrebno je daponovo uzmete prvu dozu a onda postupite po uputstvu za upotrebu leka. Ako  povraćate posle  druge tablete, konsultujte se sa ginekologom, jer može doći do umanjenog kontraceptivnog efekta preparata.

Kako se uzima Postinor?

Preporuka je da Postinor tabletu  uzmete  tokom jela sa malo vode.  Poželjno je uzeti i lek za sprečavanje povraćanja – antiemetika. Posle korišćenja Postinora,  pri završetku prve sledeće menstruacije, ako krvarenje kasni duže od 10 dana, otidjite na pregled kod ginekologa kako bi ste proverili efikasnost pilula i kako biste isključili trudnoću.

Važno: Postinor štiti samo od polnog odnosa koji se desio u proteklih 72 sata i neće dati zaštitu od neželjene trudnoće unapred. Zato je potrebno da sve polne odnose koji slede, do pojave prvog menstrualnog krvarenja, zaštitite mehaničkom kontracepcijom.

Ako ste ipak ostali u drugom stanju i ako upotreba Postinora nije sprečila trudnoću, a želite da je zadržite, to možete učiniti bez bojzni. Studije potvrđuju da Postinor nema teratogeni efekat (ne oštećuje plod), zato što se pije u fazi u kada nema placentarna cirkulacija, odnosno veze između majke i bebe.

Postinor u toku dojenja

Primena Postinora nije kontraindikovana kod dojilj. Iako se Postinor izdvaja u mleku 0,1%, može se bezbedno primeniti ako dojite. Moguća izloženost odojčeta i neželjena dejstva se mogu svesti na minimum, ako tablete u oba slučaja uzmete odmah posle dojenja i ako nakon uzimanja leka ne dojite.

Cena leka je oko 600 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.