Portalak – lek protiv opstipacije

0

PORTALAK sirup sadrži laktulozu, koji je vrsta sintetskog šećera koji se sastoji od fruktoze i galakoze. Ovaj sirup je laksativ koji se primenjuje za čišćenje i pražnjenje creva kod  povremene ili dugotrajne opstipacije (za lošu i usporenu probavu). Ovaj leka se takođe  može primijeniti za omekšavanje stolice ako su prisutni  hemoroidi ali i u slučaju operativnog zahvata na debelom crevu ili čmaru – na primer za kolonoskopiju.

Primena PORTALAKA je i u lečenju hepatičke encefalopatije – poremećaja moždanih funkcija koji je  posledica nakupljanja amonijaka u krvi isled nemogućnosti jetre da ga razgradi i ukloni iz organizma.

Portalak lek

PORTALAK sirup ima višestruko dejstvo: – u debelom crevu veže vodu i elektrolite pa tako omekšava stolicu i podstiče pražnjenje creva jer se u debelom se crijevu delovanjem bakterija razgrađuje do organskih kiselina. Produkcijom takvih kiselina ubrzava se i pospešuje se uklanjanje amonijaka putem stolice a to rezultira snižavanjem količine amonijaka u krvi.

Takodje, ovaj sirup ima i prebiotsko dejstvo jer stimuliše rast i zaštitnu aktivnost fiziološke flore creva.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti PORTALAK sirup ako ste preosetljivi na laktulozu ili laktulozi srodne šećere kao što su laktoza ili galaktoza, zatim ako ste na dijeti bez galaktoze ili ako pijete lek mesalazin. Takodje, PORTALAK sirup se ne sme primenjivati u slučaju zapleta creva.

Tokom lečenja portalne encefalopatije, posebno za vreme početne faze, ne smeju se primenjivati drugi laksativi.

Kod pojave hronične opstipacije potrebno je najpre da pokušate da tegobe rešite promenom prehrambenih navika i da koristite namirnice bogate vlaknima, da pijete dovoljno tečnosti i vodite fizički aktivniji život. Opšta preporukaje da se stolice ne zadržavaju.

PORTALAK sirup ne treba uzimati unutar dva sata od uzimanja nekog drugog leka.

Portalak i drugi lekovi

Ako već uzimate neki od sledećih lekova, obavezno to recite lekaru: mesalazin, srčani glikozid kortikosteroid, karbenoksolon ili amfotericin.

Dali je bolje piti sirup pre ili posle jela? PORTALAK sirup se može piti nevezano za obrok, u nekim slučajevima se  preporučuje da se pije tokom jela kako bi se smanjila mučnina jer je sirup sladak. Situp se može razrediti i sa malo vode ili voćnog soka.

Kod lečenja hepatičke encefalopatije, izbegavajte jela i gazirano piće. Važno je da tokom terapije ovim lekom uzimate dovoljno tečnosti (1,5 – 2 litre na dan).

Portalak u trudnoći i dojenje

PORTALAK sirup se može koristiti za trudnice i dojilje ali samo uz preporuku lekara.

Pošto postoji manja količina laktulozi srodnih šećera u PORTALAK sirupu, neophodan je oprez kod dijabetičara i osoba koje ne podnose laktozu.

Doziranje i način primene

Uzimajte ovaj sirup isključivo na način koji Vam je odredio lekar. Kod opstipacije, sirup se najčešće uzima jednom dnevno ali ako učinak nije zadovoljavajući dva dana od početka korišćenja leka, doza se može povećati.

Dejstvo leka može početi i 2 sata od primene, ali je inače potrebno 24 do 48 sati da lek počne da deluje. U slučaju da i posle 7 dana terapije i dalje imate problem sa zatvorom, morate se javiti lekaru.

Početna terapija za odrasle je obično 15 do 45 ml sirupa adaja terapija podrazimeva dozu od 15 do 30 ml.

Za decu starosti 7 -14 godina početna doza je 15 ml sirupa a doza održavanja je 10-15 ml.

Za bebe, ali starije od mesec dana početna doza je 5 ml sirupa kao i doza u nastavku lečenja.

Kod hepatičke encefalopatija uzima se 30-45 ml sirupa tri puta dnevno.

Moguće nuspojave

Nuspojave koje se mogu javiti tokom terapije ovim sirupom, uglavnom su blagog i prolaznog karaktera. Ako se jave, lečenje se ne prekida već se smanjuju doze. Nuspojave će biti blaže ako se sirup pije tokom jela.

Vrlo često se javljaju bol u stomaku, nadutost, i problemi sa gasovima na početku terapije. Često su prijavljeni mučnina, povraćanje i proliv pri koriščenju većih doza.

Cena leka je oko 750 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.