Polygynax – protiv vaginalnih upala

0

POLYGYNAX su meke vaginalne tablete za rodnicu (vagitorije) a njihova osnovna namena je lokalno lečenje vaginalnih upala.

Kontraindikacije

Primena POLYGYNAX vagitorija nije dozvoljena ako ste alergični na neki sastojak leka ili neki drugi lek iz iste ili srodne grupe, zatim u slučaju da ste alergični na kikiriki ili soju pošto lek sadrži hidrogenizovano sojino ulje.

Poliginaks je namenjen samo odraslima a ne i lečenju kod dece.

Poliginaks se ne treba koristiti pri  upotrebi dijafragme ili prezervativa od lateksa a nije preporučljiva ni upotreba ovog leka u kombinaciji s drugim spermicidnim sredstvima jer postoji mogućnost da im smanji efikasnost, pa zato vodite računa o kontracepciji tokom terapije vagitorijama Polygynax.

Polygynax tablete

Pažnja  – u slučaju pojave alergijske reakcije odmah prekinite lečenje i javite se lekaru. Ako pijete još neki antibiotik, zbog medjudejstva je moguće da će njegova učinkovitost biti umanjena. Pre nego što počnete sa lečenjem ovim vaginalnim kapslama, obavestite lekara ako patite od zatajenja bubrega. Nemojte se lečiti Poliginaksom samoinicijativno niti prekidati terapiju sve dok Vam to ne odobri lekar. Ako naglo prekinete terapiju, čak i ako se osećate bolje, moguće je da će se infekcija vratiti. O tome da li Poliginaks možete da koristite za kandidu i na koji način, konsultujte se saVašim ginekologom.

Polygynax u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se upotreba ovog leka tokom trudnoće i dojenja.

Doziranje i način upotrebe

Uvek uzimajte POLYGYNAX na način koji Vam je preporučio Vaš lekar. Uobičajena doza je jedna kapsula za rodnicu uveče prije spavanja, u trajanju od ukupno 12 dana. Stavite jednu kapsulu duboko u rodnicu  po mogućstvu dok ležite na leđima, raširenih i povijenih nogu.

Dodatni saveti: – Da  bi se izbegla mogućnost prenošenja infekcije, tokom terapije, koristite isključivo Vaš peškir  za tuširanje, nosite pamučno donje rublje, izbegavajte ispiranje rodnice i  upotrebu tampona tokom lečenja.

– Nemojte prekidati lečenje za vreme menstruacije, a znajte da lekar može lečiti i Vašeg partnera, kako bi se izbegla ponovna upala (paralelna terapija za muškarce) jer seksualni odnosi tokom terapije i dok imate odredjenu infekciju, mogu uzrokovati njeno prenošenje, paje tako teže rešiti je se.

Ako uzmete više POLYGYNAX vagitorija, obavestite o tome Vašeg lekara. U slučaju da ste zaboravili da primenite vagitorije, nemojte uzeti duplu dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi tako i POLYGYNAX vagitorije mogu izazvati nuspojave. Moguće nuspojave su: kontaktni alergijski dermatitis, a tu je i  rizik od alergijskih reakcija (urtikarija, generalizovana alergijska reakcija). Ako primetite bilo koju nuspojavu potrebno je da obavestite lekara.

Poliginaks kapsule čuvaje na temperaturi do 25°C.

Sastav Poliginaks vagitorija

Aktivne komponente leka su neomicin sulfat 35 000 IU, polimiksin B sulfat 35 000 IU i nistatin 100 000 IU. Pomoćne supstance leka su PEG-6 stearat i glikol stearat i PEG-32 stearat (Tefose® 63); sojino ulje, hidrogenizovano; dimetikon 1000; želatin i glicerol.

Proizvođač leka je francuska farmaceutska kuća INNOTHERA CHOUZY .

Cena leka je oko 1 000 dinara, ali se lek dobija samo na lekarski recept. Vagitorije su u pakovanju sa blisterom od 6 i 12 kapsula i žute su boje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.