Polivit B – tablete vitamina B

0

POLIVIT B je komplex vitamina iz grupe B koji imaju važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina. Polivit B tablete sadrže tiamin, riboflavin, piridoksin-hidrohlorid, p-aminobenzojevu kiselinu, kalcijum-pantotenat, nikotinamid i cijanokobalamin. Polivit B proizvodi Hemofarm Vršac.

Delovanje Polivita B

B vitamini, koji se uglavnom dobijaju iz istih izvora, učestvuju u oksido-redukcionim procesima ćelijskog metabolizma. POLIVIT B se primenjuje u narednim stanjima: sprečavanje hipovitaminoze vitamina B, lečenje hipovitaminoza kao što je beri-beri, pelagra, glositi, heilitis i aribofavinoza. Polivit B se još koristi i kod lečenja poremećaja hroničnog alkoholizma poput oboljenja srčanog mišića, bolova u nervima, neuritisa, polineuritisa i stomatitisa.

Ove tablete se primenjuju tokom ili nakon korišćenja lekova koji svojim delovanjem otežavaju korišćenje vitamina B a to su na primer citostatici, izoniazid, cikloserin, hidralazin, oralni kontraceptivi…

Polivit B

Tablete B vitamina su takodje vrlo korisne u odredjenim stanjima ili bolestima koje otežavaju resorpciju (dugotrajni prolivi, povraćanje i dugotrajno korišćenje antibiotika) kao i tokom trudnoće i perioda dojenja.

Kontraindikacije i mere upozorenja

Ne uzimajte ove tablete ako ste alergični na neki njihov sastojak i ako ste ranije imali alergijsku reakciju na vitamine B ili bilo koji drugi sastojak tableta u vidu kožnog osipa, svraba ili otežanog disanja. Recite lekaru ako  imate anemiju i ako uzimate već lekove, kao što je levodopa koji se primenjuje u lečenju Parkinsonove bolesti. Napomena: Osobe koje koriste ove tablete mogu imati narandžasto obojen urin usled  prisustva riboflavina.

Ako ste alergini na neke vrste šećera, obavestite lekara o tome jer ove tablete sadrže laktozu.

Ako ste trudni ili dojite, pre nego što počnete da uzimate ove tablete, morate se konsultovati sa Vašim lekarom iako nema podataka o neželjenim dejstvima ako se koriste preporučene doze.

POLIVIT B ne utiče značajno na psihofizičke spososbnosti za vreme upravljanja motornim vozilom ili mašinama.

Vitamin B i reakcije sa drugim lekovima

Obavestite svog lekara u slučaju da već uzimate, ili ste do skoro pili neki drugi lek posebno ako su pitanju sledeći lekovi: levodopa (za  Parkinsonovu bolest), hlorpromazin (za šizofreniju), triciklični antidepresivi (za depresiju), izoniazid (za lečenje tuberkuloze), penicilamin, cikloserin i hidralazin.

Doziranje i primena

Uvek uzimajte lek kao što to piše u uputstvu za upotrebu. Kod odraslih se za profilaksu odnosno u ciju sprečavanja pojave oboljenja koriste jedna do dve film tablete dnevno. U terapiji se koriste 3 do 4 tablete.

Deca za profilaksu primenjuju jednu film tabletu dnevno a za terapiju 2 do 3 tablete dnevno.

Neželjena dejstva leka polivit B

Ove tablete vitamina B kod nekih ljudi mogu dauzrokuju blaga neželjena dejstava, koja se inače brzo povlače nakon što prestanu sa terapijom. Medjutim, usled dugotrajne primene velikih doza piridoksina mogu se javiti: utrnulost, osećaj malaksalosti, pospanost, osećaj mravinjanja i bockanja, poremećaji sa organima za varenje, nedostatak folne kiseline, kožne promene, respiratorni distres kod dece… Velike doze pantotenske kiseline mogu izazvati dijareju a postoji i mogućnost reakcije preosetljivosti na paraaminobenzoevu kiselinu u vidu kožnog osipa i crvenila.

Cena leka je oko 1 000 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom

Share.

Comments are closed.